друкувати


Тепер можна отримувати електрику з рослин

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-05-14 04:30:16

Учені з Університету Джорджії (США) виявили спосіб отримання електрики у результаті реакції фотосинтезу, що проходить в рослинах.

Потужності струму, отриманого таким чином, поки вистачає лише для живлення датчиків та інших пристроїв, що не вимагають великого об'єму енергії, але за запевненнями дослідників, технологія розвиватиметься.

При фотосинтезі рослини використовують сонячну енергію для розщеплювання молекул води на кисень і водень, що і вивільняє електрони. Ці електрони беруть участь у виробництві вуглеводів, які використовуються, як їжа, для росту і розмноження. Нова технологія припускає зміну числа протеїнів в тілакоїдах, що є обмеженими мембранами відсіками усередині хлоропластів, які відповідають за захоплення та зберігання сонячної енергії.

Учені в ході дослідів розташували модифіковані тілакоїди на спеціально сконструйованих з вуглецю нанотрубках, які в 50 тис разів тонші за людське волосся. Нанотрубки, діючи як електричний провідник, захоплюють електрони з рослин і посилають їх дротами. Тестуючи силу струму, учені виявили, що вона була удвічі більше, ніж при отриманні від традиційних сонячних елементів такого ж розміру.

"Розроблений нами спосіб переривання фотосинтезу дозволяє зловити електрони до того, як рослини використовують їх для виробництва вуглеводів", - розповів Рамараджа Рамасамі, доцент Інженерного коледжу при Університеті Джорджії й автор статті, опублікованої в Journal of Energy and Environmental Science.

На думку Р.Рамасамі, незабаром ця технологія може стати ідеальним джерелом живлення для малопотужної електроніки. "Потужність, яку ми зараз спостерігаємо, досить скромна, але ж всього лише 30 років тому водневе паливо було в зачатковому стані, а тепер воно живить машини, автобуси й навіть цілі будівлі", - нагадує вчений.

Джерело: Освітній портал