друкувати


Гребли тисячами тонн...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-05-13 02:30:06

Подія, що сталася в селі Шепарівцях Коломийського району, набула всеукраїнського розголосу. І недарма. Хоча ніби йдеться лише про несанкціонований відбір гравію, призначеного для будівництва. Та ми ще добряче на собі відчуємо, чим обернеться для нашої екосистеми цей будівельний бум.

Почнемо з повідомлення прес-служби обласної прокуратури. Отже, на березі Пруту правоохоронці виявили шість вантажних автомобілів марки "Вольво", кожна з яких була завантажена піщано-гравійною сумішшю від 25 до 30 тонн. Попередньо встановлено, що незаконно вибраний гравій був призначений для будівництва торгового центру в місті Коломиї.

"Видобуток проводився без відповідних дозвільних документів. Це в той час, коли на Прикарпатті існує реальна загроза підтоплення населених пунктів, які розташовані в низинах русел річок. Але це, як бачимо, не зупиняє окремих осіб, і заради власних комерційних інтересів, вони вчиняють такі незаконні дії", - прокоментував заступник прокурора області Олег Кіпер.

Зауважимо, що масово вивозили гравій з 1 по 9 квітня. За попередніми даними, було вивезено понад 21 тисячу тонн суміші. Якщо б її усю одночасно завантажити на машини, то для цього знадобилося б понад 800(!) вантажівок вже згаданої марки "Вольво".

Зрозуміло, що така активність на берегах Пруту не могла залишитися непоміченою для місцевого населення. До міліції телефонували звичайні люди, стурбовані безпрецедентними, як для них, масштабами вивезення шутру.

- У відповідь на непоодинокі звернення громадян, володіючи вже певною оперативною інформацією, яку зібрали, перевіряючи оті повідомлення, ми виїхали на місце події вже із залученням працівників Коломийської районної прокуратури. Попередньо здобуті дані свідчили, що маємо справу із серйозними речами, - каже заступник начальника управління Державної служби боротьби з економічними злочинами УМВС в області Тарас Гусар. - На місці задокументовано факт несанкціонованого забору піщано-гравійної суміші для будівництва у Коломиї будівельного гіпермаркету.

До речі, саме фірмі-забудовнику належать вантажівки "Вольво", а також два екскаватори "Каматсу", один екскаватор "Атлас", бульдозер, які використовували для вивезення гравію. Усю цю техніку наразі забрано на арештмайданчик.

Цікаво, що власне роботи з видобутку шутру проводило інше підприємство. Це товариство з обмеженою відповідальністю, зареєстроване в селищі Обертині Тлумацького району. Вони отримали дозвіл в райдержадміністрації на проведення робіт, пов’язаних з очищенням русла Пруту, з тим, щоби вибраний гравій нагромаджувати у певному місці і надалі використовувати для спорудження дамб, конструкцій берегоукріплень тощо. інакше кажучи, для ліквідації наслідків минулих повеней і захисту області від майбутніх бід.

Наприклад, як недавно зазначив начальник управління Державної служби надзвичайних ситуацій в івано-Франківській області, на Прикарпатті ще не відновлено пошкоджені повенями 2008-2010 років 1,8 кілометра дамб та 26 км берегоукріплень. Тож оті руслоочисні роботи, виходить, проводили з благородною та нагальною метою. Тільки незрозуміло, яким чином той шутер "поплив" зовсім іншим "руслом"?

Зрештою, наскільки нам відомо, у водіїв, які працювали на гіпермаркет, були відповідні дозвільні документи. інша річ, яким чином їх отримало тлумацьке підприємство. Тим більше, що, як зазначила завідувач сектору державної екологічної інспекції Ольга Біленька, саме у квітні та травні відбір піску і гравію може завдати непоправної шкоди іхтіофауні, бо в цей час проходить нерест риби, потребують особливого контролю водні об’єкти. За її словами, в цей період заборонено проведення будь-яких робіт у водоохоронних зонах та прибережних захисних смугах водних об’єктів області.

Зауважимо, що не так-то легко отримати дозвіл на видобуток шутру. Це вирішують на рівні голів рай-, а то й облдержадміністрації з урахуванням екологічної ситуації та багатьох інших факторів. Але з кожного кубометра добутої суміші повинні йти відповідні відрахування до місцевого бюджету, в цьому випадку - Шепарівської сільської ради, районногоѕ Отож у ході слідства може бути задіяно й податківців для вивчення усіх питань.

А наразі, як уже відомо, за цим фактом порушено кримінальне провадження за ч. 1 ст. 240 ККУ - порушення правил охорони або використання надр, санкції якої передбачають дуже "страшне" покарання: штраф у розмірі від 300 до 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або до двох років обмеження волі.

Тих, хто організував цю оборудку, де рахунки йшли на сотні тисяч гривень, цим не залякати. Отож і не покидає думка, що, враховуючи те, яким масштабним було вивезення гравію, скільки потужної техніки було зосереджено в одному місці і що все це робилося на очах людей, не могло не бути якогось потужного, як нині кажуть, "даху". Або вже настільки знахабніли наші "ділки"?

Джерело: Газета "Галичина"