друкувати


Шум плюс шум дорівнює тиші?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-05-10 10:30:43

Шум, яким ми оточені у повсякденні, цілком здатний псувати наше життя . Дослідники довели, що шум, який ми постійно чуємо, може не лише негативно впливати на слух, але й спричиняти стрес і знижувати продуктивність праці.

Як з цим боротися? Технологія активного зменшення шуму може вплинути на те, як лунає сучасне життя, пише euronews.

Ізраїльська компанія Silentium стверджує, що у неї є саме така технологія, за допомогою якої можна ефективно зменшувати навколишній шум, який заважає багатьом людям. Принцип взаємного скасування звукових хвиль, коли вони рухаються на зустріч одна одній не новий, але компанія каже, що вдосконалила технологію.

Йосі Барат, віце-президент Silentium: "Є фізичне явище, що називається "руйнівне втручання". На зустріч звуковим хвилям випускаються інші хвилі, такої ж гучності, але зсунуті на 180 градусів. Два звукові потоки врізаються один в оден і взаємознищуються."

Компанія твердить, що зможе забезпечити повний спектр зменшення шуму для звуків гучністю до 10 децибелів. Ось наприклад для порівняня - кухонна витяжка, що має вмонтований чіп зменшення шуму, і інша витяжка - без такого чіпу.

Тести на промисловому порохотязі та системі вентиляції також показали ефективність технології. Застосовувати її можна двома методами - або вмонтовувати чіп у сам прилад, або створювати таку собі "бульку", всередині якої шум буде зменшуватися.

У майбутньому, можливо, цю технологію будуть використовувати і для великих комп‘ютерів, які зараз гудуть і часто заважають свом шумом.