друкувати


Велике свято для дітей - великі витрати для батьків

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-05-08 03:30:29

В одній з Харківських шкіл скидатися на підготовку до випускного балу почали ще у вересні. "Кожен місяць ми здавали по 160 гривень. Так нам сказала класний керівник. Адже подужати разово під кінець року таку суму ми б не змогли", - говорить Олеся Деркач, одинадцатиклассниця. Випускний її родині обійдеться більш ніж в тисячу гривень. На ці гроші планується організувати урочисту частину в місцевому будинку культури, поїздку на автобусі по місту, стіл і вечірку в рядовому кафе.

На подарунок школі і класному керівнику школярі будуть скидатися окремо. Школі клас Олесі Деркач вирішив подарувати мікрофони, а класному керівникові - мікрохвильову піч. "Спочатку ми хотіли їй подарувати електронну книгу. Але на одному з уроків вона нам проговорилася, що у неї зламалася мікрохвильовка. І ми вирішили зробити їй такий подарунок. Ми складаємося ще 150 гривень", - каже Олеся.

Загальні витрати на підготовку до випускного вечора в сім'ї Деркач ще не рахували. Але впевнені, що вся підготовка до торжества обійдеться приблизно в 2,5 тисяч гривень. Адже ще потрібно купити плаття, зробити зачіску і макіяж, найняти фотографа, купити відповідне взуття... Зовсім немала сума для рядової харківської сім'ї, враховуючи, що в Харкові середня заробітна плата, згідно з даними Держстату, становить всього 2,7 тисяч гривень.

Розкид цін

Опитування кореспондента ТСН.ua показало, що в кожному місті до шкільних випускних готуються по-різному і якоїсь єдиної суми немає.

У Києві, наприклад, на подарунки школі та вчителям здають невеликі суми, а ось на саме святкування грошей батьки випускників не шкодують. "Цього року ми організовуємо три випускних вечора в київських школах. Середня вартість такого вечора (із запрошеними діджеями та ведучими), плюс оренда кафе та накритий стіл обійдуться приблизно в 40 тисяч гривень", - розповідає Олена Силаєва, співробітниця івент-агентства.

Іншими словами кожному випускнику потрібно буде здати близько 1,5-2 тисяч гривень. Прогулянка на теплоході, феєрверк, оренда автобуса - за таку послугу доведеться доплатити мінімум ще по 100 гривень з людини.

"Зараз, замість кафе, можна орендувати заміський будинок з басейном. У середньому доба перебування в такому будинку під Києвом обійдеться в тисячу доларів. У передмістях міст мільйонників на 20% дешевше. Але зазвичай власники таких будинків не люблять пускати до себе дітей. А вимагають, щоб на такому святі були присутні і батьки", - каже Іван Єфименко, брокер.

На випускний вечір можна замовити навіть повітряну кулю, на якій діти по черзі зможуть піднятися в небо. Година такого задоволення коштує 3-4 тисячі гривень. Або влаштувати шоу мильних бульбашок. Це обійдеться приблизно в тисячу гривень.

Ще один популярний напрямок - святкування на відкритому повітрі. "Як правило, є кафе за містом з відкритими майданчиками. Але такі кафе вже майже всі заброньовані під випускні", - каже Олена Силаєва. За її словами, більш затребувані зараз святкування другого дня випускного на природі: шашлики, ігри в пляжний волейбол, відпочинок після бурхливого вечора.

Окрема стаття витрат випускників та їхніх батьків - фото і ведеозйомка. У середньому вечір роботи фотографа обійдеться в 500-600 доларів. За персональну зйомку в Києві доведеться викласти близько 800 доларів. Відео зі свята буде коштувати 3-5 тисяч гривень.

На пам'ять школі

Чималу частку витрат у випускному бюджеті займе і подарункова частина. Подарунки школі і класним керівникам можуть обчислюватися тисячами гривень. "У свій випуск ми дарували класній керівниці двокамерний холодильник. Вона сама нам сказала, що їй подарувати", - згадує Яна Бойко, нині студентка Харківського інституту ім. В.Н. Каразіна, свій випускний у школі. В якості подарунка школі - два плазмових телевізори в актовий зал.

Аліна Шапченко з Донецької області каже, що в якості подарунка школі вони відремонтували дах у школі і класний кабінет. "Немає у наших батьків стільки грошей, щоб скидатися тисячами на школу, тому на шкільних зборах було вирішено зробити все своїми руками. Хтось із батьків задешево дістав будматеріал, хтось фарбував стіни, хтось латав дах. А самі випускники вирішили висадити красиву клумбу троянд", - розповідає Аліна. На придбання саджанців школярі скидалися по 80 гривень.

До слова, такий подарунковий підхід практикується, як правило, в регіонах. У Києві запити у шкіл набагато скромніше. "Фінансування шкіл у столиці краще. Плюс тут досить просунуті школярі. Вони дуже добре знають свої права і зажадати від них що-небудь вчителі просто побояться, відразу почнуться скарги", - вважає Олег Васильченко, киянин і колишній вчитель математики.

Варто згадати і спонсорство. Багатьом школам в минулому році допомогли кандидати в народні депутати. Вони фінансували закупівлю нової комп'ютерної техніки, приводили стадіони шкільні кабінети в порядок ...

"У регіонах, особливо в глибинці, такого немає. Ми виживаємо, як можемо. У нас старі котельні, і взимку навіть чорнила в ручках від холоду замерзають, і діти сидять на уроках у верхньому одязі. Природно ми раді будь-якому подарунку випускників, який би допоміг поліпшити стан школи", - розповіла ТСН.ua одна з вчительок англійської мови, яка викладає у сільській місцевості.

Зовнішній фактор

Але, мабуть, найдорожчим пунктом у випускному бюджеті будуть витрати на сукні і зовнішній вигляд самих випускників. Вже зараз в перукарнях і салонах школярки підбирають зачіски і записуються до майстрів. Вартість вечірньої нескладної зачіски в Києві на середню довжину волосся стартує від 150 гривень.

Макіяж - 150-200 грн, але якщо ще врахувати послуги солярія (а ними за статистикою користуються близько 40% випускниць), то додайте ще 120-180 грн. (ціна місячного абонемента).

Костюм для юнака можна купити за 800-1000 гривень, вечірнє вбрання на київських ринках для дівчат можна придбати за 500-800 гривень. "Але це буде найбільш простенька сукня, середньої якості. До того ж є ризик, що такі сукні будуть на кожній другій", - ділиться на одному з форумів Інна Д., випускниця. Судячи з її міркуваннямя в мережі, купувати плаття вона не буде, а візьме його в оренду в одному зі столичних магазинів. Це дійсно дешевше (в порівнянні з покупкою новох фірмової сукні).

Вторинна оренда випускної сукні обійдеться приблизно в тисячу гривень (від 60% первинної вартості). Правда, за неї потрібно буде внести ще й заставу - зазвичай повну вартість. Але цю заставу після повернення сукні в магазин повернуть. Правда, в тому випадку, якщо плаття не визнають зіпсованим. Під зіпсованою сукнею мають на увазі: плями від вина та косметики, якщо плаття буде порване або пропалене...

Нова сукня в магазинах коштує 1,5-3 тисячі гривень. Але є й дизайнерські рішення. Тут ціни стартують від 2 тисяч гривень. Втім, сукню можна і пошити самостійно. Тільки от послуги гарного ательє досить дорогі. Пошиття не дуже складної сукні в Києві коштує близько тисячі гривень.

Ціни на святкове взуття такі ж як і на вбрання. Для хлопців мінімальна ціна на туфлі під костюм від 350-400 грн. Для дівчат стартова ціна на взуття - 500 грн. Знижок випускникам продавці робити не поспішають. До випускного ще більше місяця, а значить попит на випускні товари тільки починає розгоратися.

Джерело: ТСН