друкувати


Учені довели, що зелені насадження в містах забруднюють повітря

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-05-08 09:30:05

Хіміки виявили, що ізопрен, що виділяється деревами, вступає в реакцію з вихлопними газами, внаслідок чого утворюється смог. Отже, через велику кількість зелених насаджень забрудненість повітря в містах зростає.

Результати дослідження, проведеного американськими ученими з Університету Північної Кароліни в Чапел-Хілл (США), опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ізопрен - це летке з'єднання, яке у великих кількостях виділяється деревами. Воно допомагає їм уникати перегріву листя і захищатися від вільних радикалів. Було відомо, що ізопрен бере участь в утворенні вторинних органічних аерозолів (SOA), найдрібніших часток, що входять до складу смогу. Проте вчені не знали, які саме реакції стоять за цим процесом.

Автори роботи в лабораторних умовах змогли показати, що ізопрен легко реагує з оксидами азоту NO і NO2, внаслідок чого утворюється 2-метилоксиран-2-карбонова кислота (епоксид метакрилової кислоти, MAE). Ця речовина і є попередником часток SOA. Подібні частки накопичуються в легенях і нерідко викликають астму і рак дихальних шляхів.

Оксиди азоту містяться у вихлопних газах і викидах заводів, і коли вони взаємодіють з підвищеною концентрацією ізопрена, смогу стає більше. Аналіз проб повітря в американському місті Чапел-Хілл показав, що вміст MAE безпосередньо залежить від концентрації ізопрена, яка у свою чергу визначається станом зелених насаджень.

"Ми не в змозі вирубати всі дерева, але в наших силах боротися з вихлопними газами", - розповів Джейсон Суррат, один з авторів статті. Дослідники вважають, що їх відкриття допоможе краще передбачати рівень забруднення повітря залежно від типа ландшафту і вмісту оксидів азоту в атмосфері.

Джерело: Освітній портал