друкувати


Група "Першого грудня" закликає людей до взаємодії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-05-03 02:30:06

Ініціативна група "Першого грудня" напередодні Великодня нагадує, що народ є господарем на своїй землі. Відомі інтелектуали окреслили головні питання порядку денного: слід відновити роботу парламенту, владі і опозиції провести переговори щодо угоди про асоціацію з ЄС, суспільству важливо підтримувати одне одного і не допустити обманних методів на кшталт референдуму.

"Нехай передвеликодні настрої і нині будять у нас радість та надію. Пам’ятаймо, що ми є господарями на своїй землі, а всяка влада - сезонна. Хто б не прийшов до влади, він у нас царем не буде", - пишуть у своєму зверненні "Про нас і країну" В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський.

"Наша політична незрілість все ще не підіймається від персонального до інституційного розуміння влади, де кожен має вагу лише в ролі члена команди. При чому не провінційної, а національної команди, відповідальної перед народом і перед світом", - зауважують автори звернення.

Відомі інтелектуали підкреслили, що "деструктивні протистояння партії влади та опозиції в парламенті є ненормальними ні з боку морального, ні політичного. Партія влади має зрозуміти, що вона підкошує під собою легітимні основи задля дрібних перемог, які завтра обернуться поразкою. В житті сталим залишається тільки те, що побудоване на правді і законі".

"Зараз здоровий глузд підказує усім необхідність зустрічних кроків для відновлення легітимної роботи парламенту і проведення переговорів між владою та опозицією для підготовки угоди до асоціації з Європейським Союзом, а також недопущення обманних методів на кшталт підготовки референдуму", - вважає група "Першого грудня".

У зверненні підкреслено, що в українському народі є сили для позитивної праці і здатність до самоорганізації: "заслуговують вдячності і пошани та підтримки громадські організації та активісти, які голосом сумління захищають людські права і не залишають людей без допомоги".

"Саме ви, дорогі співвітчизники, є тими, хто може вплинути на розвиток суспільства і країни, подолати страх перед зухвалим чиновником, членом клану, родичем, який не зрозумів, що часи чекістів і кілерів минули, - говорять інтелектуали. - Закликаємо вас взаємодіяти і здолати нинішню розпорошеність найперше тим, щоб розпочати підтримувати вимоги та акції один одного, навіть якщо вони не стосуються ваших інтересів. Людям потрібні конкретні справи, і вони залежать від добровольців: киянам треба роз’яснювати право і необхідність місцевого самоврядування, громадян треба вчити захищати свої особисті права, всім разом - вчитися захищати і свою думку, і позицію, і вибір".

В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський з вірою у добре майбутнє нашої держави закликали людей "замислитися, як можете об’єднатися з іншими".