друкувати


Кисла вишня рятує від інсульту

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-05-01 12:30:35

Вживання кислої вишні може значно знизити ризик інсульту, причому не гірше за ліки. Про це заявили вчені з Мічиганського університету охорону здоров'я (США), які порівняли ефект від вишні сорту "Монморансі" та препарату Actos.

Цілющий ефект вишні фахівці пов'язують з її природними компонентами - антоцианами, що забезпечують ягодам яскравий червоний колір. Вони володіють сильними антиоксидантними ефектами і допомагають впоратися із запаленням в організмі. Раніше вчені встановили, що антоциани, які містяться у вишні сорту "Монморансі", активізують рецептори генів, що беруть участь в процесах метаболізму глюкози та жирів. Завдяки активності цих генів знижується вірогідність розвитку серцево-судинних захворювань. Так само діють і ліки Actos.

Для дослідів медики залучили щурів, схильних до інсульту. У них вимірювали кров'яний тиск, а також перевіряли їх координацію, рівновагу і здатність активно пересуватися - ці чинники можуть свідчити про наслідки перенесеного інсульту.

В ході експерименту з'ясувалося, що ягоди дозволили набагато поліпшити відчуття рівноваги і координацію у тварин. Вони також допомогли знизити тиск у щурів. Найкращі результати демонструвала група гризунів, що харчувалися виключно кислою вишнею. Також дуже хороші показники відзначались у тварин, яким давали і ліки, і ягоди. А найгірше справа йшла в групи щурів, що приймали лише медпрепарат.

Джерело: Освітній портал