друкувати


Кожен п'ятий український студент вважає нормою давати хабарі за оцінки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-26 01:30:02

Знищені зовнішнім тестуванням хабарі за вступ до ВНЗ переформатувалися в хабарі за те, щоб з них не вилетіти. За даними опитування студентів, яке провів в 2011 році фонд "Демократичні ініціативи", 60% українців стикалися у ВНЗ із хабарництвом особисто або чули про це від своїх товаришів.

Зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) дозволяє підготовленим абітурієнтам поступити без винагороди, але, ставши студентами, вони змушені платити за заліки та іспити.

За даними фонду, 74,6% тих, хто стикався з корупцією особисто, платили за "добре" і "відмінно", 23,3% – за захист дипломної роботи, 22,9% – за те, щоб уникнути відрахування. Підсумки дослідження громадської організації Uniter уточнюють, що "хабарі на вимогу" студенти дають удвічі частіше, ніж добровільні підношення.

Згідно з результатами опитування фонду "Демократичні ініціативи" розмір середнього хабара складає 376 грн. Третина опитаних платили по 200-300 грн, а майже кожен десятий – 500-600 грн.

Є викладачі, які безпосередньо грошей не потребують, але готові співпрацювати "за бартером". Наприклад, студент купує у них книгу або методичку, отримуючи натомість потрібну оцінку.

За результатами досліджень, третина студентів називають хабар одним з можливих шляхів вирішення проблем, а кожен п'ятий – нормою.

Джерело: Освітній портал