друкувати


Новий слід таємничої речовини спіймав великий адронний колайдер

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-25 03:30:06

На Великому адронному колайдері (ВАК) вдалося зафіксувати новий прояв відмінностей речовини від антиречовини, повідомляє найбільша у світі лабораторія фізики високих енергій CERN.

Можливо, це наблизить розгадку однією з головних таємниць Всесвіту - чому матерія переважає над антиматерією і, відповідно, чому Всесвіт, включаючи його мешканців, існує в принципі.

Порушення симетрії між матерією та антиматерією вловили під час розпаду нейтрального Bs-мезона.

З безлічі відомих на сьогоднішній день частинок ця - лише четверта, що демонструє подібну поведінку. Два з трьох попередніх таких відкриттів принесли вченим, що зробили їх відкриття, Нобелівську премію, а одне, можливо, було помилковим.

Результати цьогорічного експерименту відображені у звіті, опублікованому в інтернеті. Він також був направлений в науковий журнал Physical Review Letters.

Фізики дають зрозуміти, що ці результати все-таки не виходять за рамки Стандартної моделі - прийнятої на сьогоднішній день теорії елементарних частинок. Так що загадки Всесвіту, які ця теорія не здатна пояснити, залишаються все ще невирішеними.

Туди входить і загадка антиречовини. Вважається, що спочатку кількість речовини і антиречовини у Всесвіті була однаковою, але зараз антиматерія в ній практично відсутня.

Вивчаючи ледь вловиму різницю у властивостях частинок і античастинок, експерименти, проведені на ВАК, намагаються пролити світло на причини такої переваги.

Зазначимо, перші пояснення асиметрії матерії і антиматерії були запропоновані ще радянським академіком Андрієм Сахаровим.

Він з'ясував, що властивості частинок із зворотними квантово-механічними функціями не повністю протилежні. Тобто, в одних і тих же умовах частки матерії й антиматерії ведуть себе не діаметрально протилежно, не "дзеркально", а з невеликими відхиленнями від симетрії.

Протягом кількох останніх десятиліть роботи різних груп в галузі фізики елементарних частинок приводили до виявлення прикладів подібної асиметрії матерії і антиматерії.

Однак ці реакції відносилися до розряду "екзотичних" і не могли пояснити переваги матерії над антиматерією.

Джерело: ТСН