друкувати


Різноманіття живих організмів на нашій планеті "виросло" з 10 амінокислот

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-24 11:30:07

Біологи з Університету штату Флоріда (США) зробили відкриття, яке робить нас на крок ближче до розуміння, як саме з'явилося життя на Землі.

Професор Майкл Блабер і його команда отримали дані, які підтверджують гіпотезу про те, що все різноманіття живих організмів на нашій планеті "виросло" з 10 амінокислот, які існували на Землі близько 4 мільярдів років тому. Ці амінокислоти були здатні утворювати складні білки в середовищі з високою концентрацією солей. У такому середовищі можуть жити лише особливі типи мікроорганізмів - галлофіли, тип бактерій-екстремофілів, здатний жити у морях, солоних озерах, засолених грунтах.

В ході експериментів з симетричної деконструкції Майкл Блабер вивчав невеликі пептиди, здатні самостійно збиратися в складні білки. Учений розрахував, що такі будівельні блоки можуть складатися всього з 10 амінокислот, які, швидше за все, і стали початком життя на Землі. Експерименти показали, що білки можуть складатися з 12 амінокислот, тобто гіпотеза 10 "амінокислот-прародительок" була доведена на 80%.

Таким чином білки з 10 амінокислот були здатні забезпечити метаболічну активність перших живих організмів, що з'явилися на планеті в період між 3,5 і 3,9 млрд років тому.

Багато в чому точка зору Майкла Блабера відрізняється від нинішньої загальноприйнятої. Сьогодні прийнято вважати, що життя виникло завдяки РНК, які існували в гарячому довкіллі. У свою чергу, дослідження Блабера вказує на те, що життя народилося завдяки амінокислотам у високосолоному середовищі.

Виходить, що для зародження життя було достатньо 10 амінокислот, які утворилися в ході простих хімічних процесів. Ці амінокислоти містять всю необхідну інформацію для створення складних згорнутих білків. Згодом у процесі біосинтезу життя "створило" ще 10 амінокислот, і сьогодні на цих 20 амінокислотах базується все живе на Землі.

Цікаво, що дослідження Блабера певним чином підкріплює гіпотези про космічне походження земного життя. На фрагментах комет і метеоритів, що впали на Землю, неодноразово виявляли сліди простих амінокислот. Можливо, 10 "амінокислот-прародительок" сформувалися в космосі і лише потім потрапили на нашу планету.

Джерело: Освітній портал