друкувати


Парацетамол позбавляє від душевного болю і страху смерті

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-23 05:30:11

Канадські учені стверджують, що у багатьох випадках поліпшити стан людей, які скаржаться на регулярне переживання сильного страху смерті, можна і без призначення сильнодіючих спеціальних препаратів, що володіють вираженими побічними ефектами.

Від обтяжливих думок з приводу свого місця в цьому житті, нездатності пізнання будови світу та інших "екзистенціальних" страхів і тривог допоможе позбутися препарат ацетаминофен.

Це ліки, відомі також під назвами парацетамол, тайленол та іншими, є безрецептурним засобом, який використовується як для зниження високої температури при простудних захворюваннях, так і для зменшення головного болю і болів іншого походження.

Дослідники з Університету провінції Британська Колумбія (University of British Columbia, Канада) розділили декілька десятків випробовуваних на 2 групи, експериментальну та контрольну.

Всім учасникам показували найбільш похмурі й незрозумілі фрагменти кінофільмів Девіда Лінча (David Lynch), знаменитого американського кінорежисера, фільми якого часто дуже моторошні й пройняті духом сюрреалізму. Для посилення ефекту учасники дослідження також писали кілька есе на теми смерті.

Учасники з першої групи перед виконанням завдань отримували ацетаминофен (тайленол), а члени контрольної групи - препарат плацебо.

Потім всіх учасників просили визначити покарання для уявних правопорушників (повій, порушників громадського порядку на вулицях і стадіонах і тому подібне).

Було виявлено, що більшість випробовуваних з контрольної групи (плацебо) призначали набагато більш суворі покарання, ніж учасники, що приймали ацетаминофен, що може бути наслідком страху, тривоги та агресії.

Джерело: Освітній портал