друкувати


Бюджетні проблеми під депутатським мікроскопом

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-23 02:30:15

На другому пленарному засіданні 21-ї сесії обласної ради, яке відбулося позавчора, депутатам належало спочатку вирішити, що ж робити з питанням порядку денного, котре розглядали на першому пленарному засіданні, але яке так і не завершилось голосуванням депутатів, - про звіт обласного телебачення "Галичина". Це контроверсійне питання стало скандальною темою як для самих обранців, так і для низки обласних та всеукраїнських ЗМІ. Генеральний директор ОТБ "Галичина", депутат обласної ради Ольга Бабій після заслуховування звіту, як відомо, потрапила до лікарні. На пропозицію голови фракції "Нашої України" Ганни Беляшової депутати проголосували за те, щоби зняти це питання в порядку денному з розгляду.

Про виконання обласного бюджету за 2012-й та про внесення змін до обласного бюджету на 2013 рік доповідала директор департаменту фінансів ОДА Галина Карп. Вона поінформувала депутатів, зокрема, про те, що дохідну частину торішнього бюджету з урахуванням внесених до нього пізніше змін виконано лише на 97,8%, тобто він недоотримав 8,4 млн. грн. Менше, ніж планувалось, надійшло до загального фонду бюджету насамперед податку з доходів фізичних осіб, на який у структурі платежів припадає аж 74,4%.

- Але ж попри фінансові складнощі минулого року всі працівники бюджетної сфери повністю отримали зарплату, з якої, відповідно, було утримано цей податок, - зреагував гострою реплікою на інформацію Г. Карп депутат-"свободівець" Манолій Піцуряк, який очолює постійну комісію облради з питань охорони здоров’я, сім’ї, материнства та дитинства. - Виходить, що боргують платню працівникам інших галузей або виробництва простоюють. Тим часом статистика оптимістично свідчить про нові робочі місця, створені на підприємствах, у бізнесових структурах. Отож мимоволі напрошується висновок, що десь їх створили, а десь - у ще більшій кількості - ліквідували і загалом безробіття в області зросло. "Фінансування розпорядників коштів обласного бюджету здійснювалось відповідно до асигнувань, передбачених розписом обласного бюджету та з урахуванням фактичних потреб", - записано в текстовій частині проекту рішення з цього питання. А я добре знаю, як фінансували торік лікарні: на придбання медикаментів кошти їм виділяли у межах 20% до потреби, на харчування хворих - на 25%.

За даними голови депутатської фракції партії "УДАР" Тараса Парфана, який входить до бюджетної комісії облради, "недобір" платежів до обласного бюджету-2012 становив аж 124 млн. грн., з яких 74 млн. - власні надходження, а 50 млн. - субвенції з Державного бюджету. В результаті недовиконано і плановий показник видатків із бюджету на 121 млн. грн. із Держбюджету не надійшло на соціально-економічний розвиток області 25,5 млн. грн. На святкування свого 350-річного ювілею Івано-Франківськ отримав лише три млн. з обіцяних урядом десяти. Т. Парфан перелічив великі суми бюджетної заборгованості перед галузями освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури.

Дискутуючи з депутатом, директор департаменту фінансів ОДА Г. Карп сказала, що, очевидно, він має на увазі оплату бюджетним установам платіжних доручень. Вона й далі наполягала на достовірності саме того показника невиконання обласного бюджету, який навела у своїй доповіді, на тому, що жодних порушень бюджетного законодавства не допущено.

При голосуванні не знайшла необхідної підтримки депутатів запропонована Т. Парфаном поправка до проекту рішення: вказати ОДА на незадовільну роботу з виконання рішення обласної ради від 5 січня 2012 р. "Про обласний бюджет 2012 року", а також наступних її рішень, якими уточнювали обласний бюджет на 2012 р., у тому числі виконання його дохідної та видаткової частин.

Зав’язалася дискусія і при обговоренні програми соціально-економічного та культурного розвитку області на нинішній рік та основні напрями розвитку у 2014 і 2015 роках - з цього питання доповідав заступник голови ОДА ігор Зварич. Мабуть, не випадково так і не прозвучав у сесійній залі, як сподівалися депутати, спершу звіт про реалізацію аналогічної програми за минулий рік. Попри запевнення і. Зварича про те, що за основними позиціями її виконано, депутати ігор Дейчаківський, Василь Попович, Олександр Шевченко та інші, наводячи конкретні цифри і приклади, піддавали це твердження заступника голови ОДА небезпідставному сумніву, як і реальність здійснення цьогорічної програми. Їх, зокрема, насторожують факти скорочення ліжкового фонду, пониження статусу низки лікарень в області. Нависла загроза закриття і над окремими закладами освіти і культури.

Перший заступник голови обласної ради Олександр Левицький сказав:

- Як мені стало відомо, начальник відділу освіти Верховинської райдержадміністрації видав наказ, яким попередив про можливе звільнення з роботи цілих трудових колективів, а саме: працівників загальноосвітньої школи-інтернату, вечірньої школи. Виходить, що тиха "оптимізація" в області таки відбувається...

Депутат Юрій Романюк (фракція "Батьківщина") нагадав, як

помпезно відбувалося підписання в

2010-му угоди між івано-франківськими обласною радою, облдержадміністрацією і Кабінетом Міністрів України:

- Однак за ці роки її виконано менш ніж на третину. Наприкінці минулого року знову забрали з області всі наявні на казначейських рахунках кошти до Києва. Бачимо, що уряд явно обминає своєю увагою галицькі області, а пріоритетними щодо фінансування для нього є південно-східні. Якщо й далі він не виконуватиме своїх зобов’язань перед громадою івано-Франківщини, то варто відкликати підписи під тією угодою з боку нашої області і так само тріумфально денонсувати її...

Депутати вели мову також про розподіл коштів бюджету розвитку обласного бюджету на 2013 рік, про внесення змін до обласного бюджету-2013 у частині фінансування природоохоронних заходів, про затвердження Переліку природоохоронних заходів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на 2013 рік, ухвалили нові регіональні цільові програми розвитку окремих галузей та внесли зміни до вже прийнятих, розглянули майнові питання. Підтримано пропозицію постійної комісії облради з питань національного та духовного розвитку, культури, ЗМІ, книговидання і свободи слова проголосити

2013-й "Роком Січового Стрілецтва".

Та коли дійшло до розгляду питань про надання обласною радою державним організаціям і приватним підприємствам згоди на геологічне вивчення і розробку родовищ різних копалин, то сесія раптом "забуксувала". Було незрозуміло, чому одним із суб’єктів господарювання депутати таку згоду надають, а іншим відмовляють без видимих на те причин. Під кінець пленарного засідання депутатів у залі залишалось лише трохи більше половини загального їх числа - кворум був, як то кажуть, "на межі", і нестача навіть кількох голосів "за" могла "торпедувати" ухвалення позитивного для заявника рішення. Тож аж після третього, вже поіменного, голосування було набрано необхідні 58 голосів для надання приватному підприємству "Сендем" спеціального дозволу на користування надрами з метою добування валунно-гравійно-піщаних порід Монастирчанського родовища. В той же час навіть після третього голосування не отримало гірничого відводу для розробки Войнилівського родовища суглинків споживче товариство "Кахелина".

Другу перерву в роботі пленарного засідання сесії (для проведення наради з керівниками фракцій) змушений був оголосити головуючий - перший заступник голови обласної ради Олександр Левицький. Після цього до зали повернулась недостатня для кворуму кількість депутатів. Схоже, що для обранців 21-ша сесія обласної ради виявилась досить складною, і їх стан можна образно охарактеризувати як "втому металу"...

Про дату проведення третього пленарного засідання, на якому належить розглянути ще два десятки питань порядку денного цієї сесії, буде оголошено пізніше.

Джерело: Газета ГАЛИЧИНА