друкувати


"Жіноча" мікрохірургія

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-22 05:30:18

В Івано-Франківському міському пологовому будинку хвороби жіночої сфери оперують за малоінвазійною, щадливою, технологією - з допомогою лапароскопа. Мікрохірургія дозволяє проводити операції досить швидко, відносно безкровно, з мінімальними ускладненнями для хворих. Важливо, що під час таких втручань додатково проводять огляд внутрішніх органів і при потребі можуть зробити комплексну операцію. Лікують не тільки мешканців міста, а й пацієнтів із районів області та з інших областей.

Операції з відео

Хвору саме готували до операції. Молодесенька жінка, якій мали видаляти кісту матки, посміхалася: "Знаю, що йду в добрі руки і під добрі очі". У відділенні гінекологічної хірургії Міського пологового будинку щадлива операційна технологія представлена лапароскопією. Операції проводяться через невеликі (звичайно 0,5-1,5 см) розрізи або й узагалі без них із допомогою телескопічної трубки, з'єднаної з відеокамерою. Лапароскоп має спеціальну систему лінз, яка до 40 разів збільшує те, що бачить "око" інструмента. Зображення виводиться на монітор. Цифрові матриці дають дуже високу чіткість "картинки". Таким чином, хірург виконує операцію майже як під мікроскопом. Оптика дозволяє подивитися на об'єкт операції з різних сторін, ретельно його оглянути перед тим, як втручатися. Відтак можливість помилок та подальших ускладнень зводиться до нуля.

Хірург Павло Прудніков демонструє відео. Електронна апаратура фіксує перебіг кожної операції - від моменту огляду до видалення тканин і зашивання внутрішньої рани. Своєрідний документальний фільм про те, що і як робить лікар, вражає. Потрібна філігранна точність, скрупульозність, ретельність - хірург працює інструментами, які фактично є продовженням його рук, орієнтуючись на зображення на моніторі. Операцію із видалення доброякісної пухлини з яєчника лікар робить так званим електричним скальпелем, який коагулює тканини. Спеціальні інструменти, більшість із яких електрична, мають мікроскопічні розміри.

Умови і можливості

"Пальпуємо пухлину, перевіряємо її на рухомість. Бачите, вона росте всередину матки", - коментує відео завідувач відділення Галина Колісник. Наразі у гінекологічній хірургії на 40 ліжок десять жінок готуються до лапароскопії, ще десять - після операції. "Ми бачимо, що ендоскопічна методика дає дуже добрі результати, - констатує лікар. - Внутрішні рани швидко гояться. Немає ризику ускладнень, пов’язаних із занесенням інфекції. Вдвічі скорочується час одужання. Не практикується ліжковий режим. Через два-три тижні після такої операції жінка повністю повертається до активного життя. При відкритих операціях на відновлення потрібно не менше двох місяців".

Торік відділення отримало нову апаратуру і нову операційну. Лапароскопічну стійку авторитетної німецької фірми "Карл Шторц", універсальний операційний стіл, дезкамери, хірургічний інструмент і обладнання для ендоскопічних операцій і діагностики придбали частково за бюджетні, частково за спонсорські кошти, а частково за кошти благодійних внесків. "Ми просимо жінок, які йдуть на такі операції, про благодійні внески", - не приховує головний лікар пологового будинку Михайло Прудніков. Для франківчанок це 300 грн., для жінок із районів - 400 грн.

На лікування однієї хворої в бюджеті передбачено 5 грн 30 коп на день. "Якщо жінка не може зробити внесок чи відмовляється від нього, ми все одно оперуємо, - каже головний лікар. І підкреслює: - Оперуємо всіх, хто цього потребує".

"Коли до нас приїхали колеги зі США з місією запровадити нові технології лікування, то частину обладнання для малоінвазійних операцій на жіночих органах вони привезли з собою, - пригадує Михайло Прудніков. - Тоді ми постали перед вибором: або починаємо працювати по-новому і своїм коштом докупимо решту апаратури та хірургічне обладнання, або навіть не беремося. Бюджетні витрати на це не передбачалися. Наші лікарі виявили велику зацікавленість у тому, щоби опанувати нову методику. Зрештою, вона була потрібна хворим. Півроку збирали необхідну апаратуру, паралельно готували хірургів. На тій лапароскопічній стійці (так називається операційний комплекс), яка була складена частково з "гуманітарної", частково з нової техніки, оперували чотири роки".

Від часу запровадження мікрохірургії в гінекології МКЛ кількість лапароскопічних операцій щороку зростає. Торік зробили майже 500. Третина хворих була з районів, трохи більше 10% - з сусідніх Закарпатської, Львівської, Тернопільської областей. Оперують два провідних хірурги - Роман Ткачук і Павло Прудніков. Асистують їм лікарі-акушери пологового будинку.

Комплексний підхід

Операційне відео демонструє, наскільки великі можливості діагностики дає лапароскопія. Під час операцій, пояснює завідувач хірургічного відділення, за допомогою ендоскопа можна оглянути внутрішні органи - всю репродуктивну систему жінки, а також печінку, селезінку, жовчний міхур, кишківник. При цьому електронне "око" розрізняє такі зміни й новоутворення, які неможливо діагностувати за допомогою УЗД чи побачити на рентгені. Виявляє додаткові пухлини, кісти тощо. Такі під час операції прибирають.

"Ми не працюємо із злоякісними пухлинами, - зазначає Галина Колісник. - Це прерогатива онкодиспансеру. До речі, ведуться перемовини про придбання туди лапароскопа і про перехід їхніх хірургів на малоінвазійні технології".

Наразі Франківський міський пологовий будинок - єдиний в області лікувальний заклад з "жіночою" спеціалізацією, де практикують щадну хірургію і роблять унікальні комплексні мікрохірургічні операції. Як-от при великих фіброміомах матки, коли треба видалити матку з придатками. Чи коли пухлини матки і її придатків поєднуються з випадінням геніталій, і треба провести хірургію й пластику. Або при позаматковій вагітності, коли перевіряється прохідність труб і при потребі робиться пластика.

"Останнім часом до нас звертається багато жінок із занедбаними хворобами, - зауважує Михайло Прудніков. - Оперуючи, ми стараємося передовсім зберегти можливість жінки мати дитину".

Джерело: Галицький Кореспондент