друкувати


Учені пояснили ідеальну форму перлин

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-22 04:30:07

Учені з'ясували, що постійне обертання в процесі росту надає перлинам округлу форму. Група дослідників з Гранадського університету опублікувала результати вивчення молюсків у статті на arXiv.org. Огляд публікації наводить MIT Technology Review.

Безперервне обертання перлині усередині раковини молюска надає особлива текстура поверхні, схожа за своєю будовою на храповий механізм. Роль "зубців", які дозволяють зростаючій перлині обертатися під тиском рідин лише в одному напрямі, виконують найдрібніші виступи. Їх вдалося виявити під електронним мікроскопом.

Автори роботи вважають, що виступи формуються на межах шарів перламутру, який поступово відкладається на поверхні перлів. Відкладення перламутру в раковині відбувається етапами, а не постійно. Під дією зовнішніх сил перлина може отримати початкову кутову швидкість і черговий етап відкладення утворює єдиний виступаючий фронт перламутру на її поверхні.

Згодом обертання триває під впливом зовнішніх сил і тиску рідин на перлину з виступом, що вже утворився. У результаті на поверхні перлини утворюються фронти перламутрових шарів, які розташовані уздовж осі обертання. Середня швидкість обертання перлини в процесі зростання складає 1 оберт за 20 днів.

Дослідники також відзначають, що у будь-який момент на етапі зростання перлини у ній можуть виникнути дефекти. Під дією зовнішніх сил перлина, що зароджується, може деформуватися і вирости не сферичною, а каплевидною або у формі іншого тіла обертання. Дефекти, які не дозволяють перлині вільно обертатися усередині раковини, призводять до появи безформних перлин-"барокко".

Перлини утворюються в раковинах молюсків як реакція на подразник. Коли в раковину потрапляє зовнішній предмет (наприклад, піщинка), в якості захисної реакції організм молюска починає вкривати цей предмет шарами перламутру, який кристалізується і твердне.

Джерело: Освітній портал