друкувати


За 600 років найспекотніше літо очікує північну півкулю

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-22 01:30:03

Згідно дослідженню вчених Гарвардського університету (США), у наш час влітку в Північній півкулі Землі набагато тепліше, ніж за 6 попередніх століть.

Щоб зрозуміти сучасні кліматичні тенденції, учені розробили статистичну модель арктичної температури та її зв'язок з характеристиками зразків, отриманих з дерев, льоду та озерних відкладень. Дослідження показали, що найтепліші літні місяці за останні два десятиліття б'ють всі рекорди і є безпрецедентними за останні шість століть.

Ці дані спираються на найкращу на сьогоднішній день реконструкцію 600-річної історії температур. Вона дає можливість зрозуміти, чи є кліматичні аномалії, на зразок літньої спеки в 2010 році, знаком майбутніх змін клімату планети. До цих пір достовірна температурна статистика була лише на період до 100 років тому, чого недостатньо для точних висновків.

Тепер вчені знають, що літні періоди 2005, 2007, 2010 і 2011 років були тепліше, ніж літні сезони принаймні 95% років до цього. Крім того, в останніх 100 років спостерігається висока швидкість росту літньої температури, яка проте залишається постійною і не зростає стрибками. Такі події, як спекотнє літо в 2010 році, добре узгоджуються зі збільшенням середньої літньої температури. Виходить, що температурні аномалії не були унікальною подією – із зростанням середньої температури вірогідність екстремальних явищ весь час збільшуватиметься.

На цей час вчені працюють над підвищенням точності своєї моделі, тобто збирають дані не лише про сезонні температури, але і про щотижневі й навіть щоденні. Це зробить статистичну модель ще точнішою і допоможе відшукати кліматичні тенденції в невеликих проміжках часу.

Джерело: Освітній портал