друкувати


Стрес позитивно впливає на роботу мозку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-19 01:30:03

Вчені з Каліфорнійського університету в Берклі (США) встановили, що короткостроковий стрес благотворно впливає на мозок (підвищується концентрація уваги, покращуються когнітивні здібності). Про це повідомляється в прес-релізі співробітників закладу.

Висновки фахівців базуються на дослідах на гризунах. У ході роботи їх піддавали серйозному, але недовгому стресу. Спостереження показали, що у щурів майже удвічі збільшилося утворення стовбурових клітин, які надалі перетворилися на нові нейрони. Через два тижні експерти провели тести і виявили, що щури демонстрували велику кмітливість і розумову активність, їх пам'ять значно покращала.

"Ми звикли вважати стрес негативним явищем, але це не так. Короткочасні стресові ситуації навіть корисні, вони змушують нас зберігати пильність і бути напоготові", - коментує автор дослідження Даніела Кауфер.

За словами вчених, саме стрес допомагає адаптуватися тваринам, що мешкають в природному середовищі, до навколишньої дійсності. Короткочасний стрес покращує мозкову діяльність і психічний стан. А ось хронічний стрес пригнічує виробництво нових нейронів, погіршуючи пам'ять. Крім того, збільшується ризик розвитку ряду серйозних захворювань.

Результати дослідження учених опубліковані в журналі eLife.

Джерело: Освітній портал