друкувати


Школа на Прикарпатті буде грітися з-під землі, а басейн і спорткомплекс - від сонця

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-19 10:30:58

На Прикарпатті є всі можливості використання геотермальної енергії. Про це говорять науковці Івано-Франківського національного університету нафти і газу, які спільно з фахівцями Краківської гірничо-металургійної академії з Польщі, упроваджуватимуть новинку у життя.

Спочатку науковці спільно детально промоніторять старі свердловини, з яких колись викачували нафту та газ. Вони проаналізують, чи можливо з них видобувати тепер теплову енергію, яка обігріватиме споруди. Такі свердловини особливо вигідні, бо з кожним кілометром температура зростає на 25-50 градусів. До речі, в області є більше тисячі недіючих свердловин. Одна з них, так звана суха, у селі Пасічна Надвірнянського району. Вона - поблизу місцевої школи. Там тепло близько 70 градусів. Тому навчальний заклад стане пілотним об’єктом, який обігріватиметься за допомогою підземного тепла, що видобуватимуть у рамках польсько-українського проекту.

Пропонували поляки і технології утеплення будинків. До речі, на Івано-Франківщині, вже не один рік для економії теплоенергії здійснюють зовнішнє утеплення житлових будинків, шкіл, закладів охорони здоров’я.

- Таке утеплення можна зробити за кілька місяців без особливих фінансових витрат, - говорить Анджей Гонет, декан факультету буріння Краківської гірничо-металургійної академії. - Наші технології доступні для встановлення ізоляційних систем. Їх утеплюють пінопластом. Товщина матеріалу залежить від технічного стану будинку. У деяких випадках вистачає і п’яти сантиметрів матеріалу, а у деяких - 8-10. Втрата тепла найбільше відбувається у місцях, де з’єднані стіни. Зрештою, у Польщі давно утеплюють багатоквартирні будинки. І вже навіть за одну зиму люди розуміють, що економлять значні кошти, бо споживають менше тепла і, відповідно, менше платять.

Нині в Україні, констатують місцеві науковці, менше 1% нетрадиційних джерел енергії, а ось країни ЄС поставили собі чітке завдання: збільшити використання енергетичного потенціалу сонця, води та вітру на 15%.

- Країни ЄС, США використовують за енергобалансом не більше 23% газу, - розповідає ректор Національного технічного університету нафти і газу Євстахій Крижанівський. - А ми у той же час використовуємо 40% газу, 20 - нафти, все інше - вугілля, ядерна енергетика. А ось відновлювальні джерела енергії ми використовуємо лише на 0,8-1 відсоток.

До речі, вже влітку цього року науковці вишу планують розпочати роботи з обігріву спорткомплексу та басейну альтернативними видами енергії.

- Ми маємо стокіловатний тепловий насос, поставимо сонячні батареї. І все це буде добре працювати. Така новація стане зразком економії газу, коштів та збереження екології для інших міст України, - каже ректор.

Автор: Сабіна РУЖИЦЬКА
Джерело: ВІКНА