друкувати


У Чорному морі знайшли затонулий корабель з коштовностями

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-18 11:30:56

В акваторії Чорного моря знаходиться затонулий корабель, на борту якого, згідно архівним матеріалам, містяться коштовні експонати з кримських музеїв. Про це повідомила глава Республіканського комітету АРК по охороні культурної спадщини Лариса Опанасюк на пленарному засіданні сесії парламенту автономії.

"По архівних матеріалах, в Чорному морі є один затонулий корабель, не говоритиму, де він знаходиться, на якому за часів війни вивозилися цінності зі всіх музеїв Криму. Тобто, якщо досліджувати цей корабель, підняти цінності і своєчасно їх законсервувати, то можете уявити, наскільки можуть поповнитися багатства кримських музеїв", - відзначила Лариса Опанасюк.

За її словами, сьогодні Рескомітетом спільно з Чорноморським центром підводних досліджень ведеться активна робота з музеєфікації знахідок на дні Чорного моря. На стадії завершення знаходиться підготовка до відкриття реставраційно-виставкового центру підводної археології у Феодосії, аналогів якому в Україні немає.

У свою чергу кримський депутат Леонід Пілунський акцентував увагу на необхідності присікати апетити "чорних археологів", які вивозять багато експонатів підводної культурної спадщини на продаж за кордон, де за великі гроші продають їх в приватні колекції.

На дні Чорного моря нараховується до 2,5 тис підводних пам'ятників, з них археологами візуально зафіксовані 45.

Джерело: Освітній портал