друкувати


Учені мають намір прочитати геном єгипетських мумій

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-18 09:30:21

Німецькі біологи навчилися виділяти ДНК з єгипетських мумій і показали, що їх геном можна прочитати за допомогою технологій секвенування (визначення послідовності) наступного покоління.

В ході дослідження учені виділили ДНК з п'яти мумій, що зберігаються в музеї університету Тюбіген (ФРН), а також двох скелетів з Болівії. Мумії належали особам, що жили у відносно пізні роки Стародавнього Єгипту - з 806 року до нашої ери по 124 рік нашої ери.

Ученим поки що не вдалося прочитати досить фрагментів ДНК, щоб зібрати їх в єдиний геном, як завжди вимагає метод. Замість цього автори в своїй статті вирішили проаналізувати всі прочитані до цього часу послідовності й пошукати в них цікаві фрагменти.

Зокрема, їм удалося знайти у виділеній ДНК ділянки, які свідчать про належність досліджених єгиптян до поширеної в західній Азії родинної групи (гаплогрупи) I2. Крім того, у даних секвенування знайшлися шматочки ДНК збудників малярії і токсоплазмозу, а також послідовності нуклеїнових кислот сосни та ялини - рослин, які використовувалися для бальзамування тіл.

Додамо, останнім часом біологам удалося прочитати геноми декількох древніх людей, у тому числі "снігової людини" Отці, людини з денисівської печери і саккакського мисливця. У всіх описаних до цього часу випадках ДНК зберігалася в зразку при низькій температурі, що оберігало її від руйнування. Багато учених до цих пір мають сумніви, що ДНК мумій, які зберігалися в теплих умовах Єгипту, має достатнє збереження для того, щоб з неї можна було б скласти повний геном.

Джерело: Освітній портал