друкувати


Прикарпатський лікар - автор наукового відкриття

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-17 03:45:13

Диплом дійсного члена інтелектуального клубу творчих особистостей "Галицькі кмітливці", а ще - квиток почесного читача обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка на проведеному тут засіданні цього клубу вручили Василеві Поповичу - вченому-винахідникові, авторові першого в історії Івано-Франківського національного медуніверситету, нашого краю і всієї Західної України наукового відкриття в галузі медицини. Він у 2011-му став лауреатом обласної премії ім. Герасима Терсенова для винахідників і раціоналізаторів, а торік був удостоєний титулу "Найкращий науковець Прикарпаття".

- Парадокс у тім, - сказала директор бібліотеки Людмила Бабій, - що прикарпатський професор, доктор медичних наук і водночас лікар-онколог, оториноларинголог, дитячий оториноларинголог вищої категорії Василь Попович більше знаний світовій спільноті вчених-медиків, аніж в Україні. Його особистий внесок у розвиток медичної науки відзначено такими престижними закордонними нагородами, як медаллю ім. Петра Капіци Російської академії наук, орденом "Золотий орел" Європейської академії природничих наук, орденом "Шевальє" Бельгійської академії наук...

На засіданні клубу "Галицькі кмітливці", звичайно ж, найбільше довелося розповідати про себе і свої здобутки в науці й медичній практиці, в царині винахідництва й раціоналізаторства, відповідати на запитання присутніх самому Василеві Івановичу. Він уродженець м. Долини, наприкінці березня зустрів своє 53-річчя. Фахову освіту здобував у Львівському медучилищі, Томському державному медуніверситеті. Там, у Росії, після закінчення ВНЗ В. Попович певний час працював у клініках науково-дослідних установ. До речі, заодно він був одним з організаторів і керівником Сибірського центру української культури "Джерело". Але, звичайно, тягнуло його на Батьківщину. Повернувшись на рідне Прикарпаття, із жовтня 2001-го вчений завідує курсом оториноларингології в івано-Франківському медуніверситеті, через кілька років організовує кафедру оториноларингології з курсом хірургії голови та шиї.

Коло наукових досліджень В. Поповича - органозберігаючі методи лікування пухлин голови та шиї; методи комплексного лікування при хронічних запальних процесах носа і навколоносових пазух; програми реабілітації отоларингологічних хворих. Він організовував Центр мікрохірургії і реконструктивної хірургії ЛОР-органів на базі ОКЛ, а на базі ОДКЛ - Центр ендоскопічної хірургії ЛОР-органів у дітей і Центр слухомовної реабілітації поганочуючих та глухих дітей.

Тема ж наукового відкриття в галузі медицини, здійсненого колективом науковців медуніверситету під керівництвом В. Поповича, звучить досить складно як для не обізнаних з цим: "Закономірний зв’язок між розвитком хронічного аспіринового поліпозного риносинуїту і порушенням метаболізму арахідонової кислоти в організмі людини". Варто зауважити, що в Україні за всі роки її незалежності зроблено загалом лише 46 наукових відкриттів. Тим престижнішим є почесне місце, яке займає серед їх авторів наш краянин.

Василь Іванович бере активну участь у благодійних проектах, як-от "Реконструкція будинку перестарілих у с. Чернієві" - спільно з БФ "Henri Nouwen", "Лікарня для ведмежат" у рамках проекту "Лікарня, доброзичлива до дитини" спільно з Європейською асоціацією студентів-медиків "EMSA" і міжнародним фондом ЮНіСЕФ, "Почуй мене" - програма безоплатного протезування глухих дітей (а це важлива соціальна проблема) спільно з міжнародним фондом ЮНіСЕФ і торговельною маркою "Pampers". На зустрічі в інтелектуальному клубі творчих особистостей організатори винахідництва й раціоналізаторства на Прикарпатті Богдан Середюк та Лідія Шляхтич високо оцінювали творчий доробок Василя Поповича у цій сфері. Про співпрацю з ним у галузі онкології та в реабілітації ЛОР-хворих дітей вели мову головні лікарі обласного онкодиспансеру - Володимир Романчук та обласної дитячої клінічної лікарні - Радислав Котурбаш, побажали гостеві клубу підкорення нових наукових вершин проректор з науки ІФНМУ Ігор Вакалюк, професор ІФНТУНГ Едуард Кузьменко, відомий краєзнавець Петро Арсенич. Пісенні твори подарували вченому вихованці професора ПНУ ім. В. Стефаника Христини Михайлюк - четвертокурсниця інституту мистецтв Надія Вівчарук та студентське вокальне тріо "Едельвейс".

Джерело: Газета ГАЛИЧИНА