друкувати


Створена наногубка, здатна вбирати токсини усередині організму

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-16 04:30:37

Нанотехнологи створили особливу наногубку, здатну вбирати виділення бактерій або отрути змій і комах, і перевірили її на мишах, успішно захистивши їх від смертельної ін'єкції токсинів стафілокока, йдеться в статті, опублікованій в журналі Nature Nanotechnology.

"Це принципово новий спосіб видалення токсинів з кровотоку. Ми створюємо не протиотрути від конкретного виду отрути, а платформу, здатну нейтралізувати безліч токсинів з різних джерел, у тому числі виділення золотистого стафілокока і інших бактерій, стійких до антибіотиків", - заявив Лянфан Чжан (Liangfang Zhang) з університету Каліфорнії в Сан-Дієго (США).

Чжан і його колеги створили потенційно універсальний спосіб захисту організму від отруєння бактерійними і тваринними отрутами, розробивши систему "камуфляжу", що дозволяє наночасткам уникати уваги імунної системи людини. За словами вчених, "чисті" наночастки не можуть довго існувати усередині кровотоку, оскільки імунна система вважає їх чужорідним тілом і досить швидко знищує їх.

Автори статті вирішили цю проблему, виготовивши "шубу" для наночасток з молекул, що складають основу клітинної мембрани еритроцитів - червоних кров'яних клітин. Це покриття виконує відразу дві ролі - воно приховує наночастку від імунних клітин крові, а також покращує її здатність поглинати молекули отрути, націлені на знищення еритроцитів. Учені виготовили невелику кількість наночасток і перевірили їх у дії, спробувавши захистити мишу від смертельно небезпечної ін'єкції токсинів Staphylococcus aureus.

Експеримент завершився вдало - наночастки "прожили" понад 40 годин у кровоносних судинах миші й успішно поглинули велику частину токсинів стафілокока. Після того, як "шуба" наночасток розпалася, імунні клітини доставили їх в печінку, де токсини і полімерна основа часток були успішно нейтралізовані. Чжан і його колеги планують розпочати клінічні випробування найближчим часом.

Джерело: Освітній портал