друкувати


Жоден ВНЗ України не готує сурдоперекладачів для 100 тис глухих українців

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-15 01:30:40

Українське суспільство не готове до адаптації глухих. Таку думку в інтерв'ю "Голосу Америки" висловив Ігор Кобель, доцент Українського католицького університету, який працює в Університеті імені Томаса Ґаллодета у Вашингтоні (США), єдиному у світі ВНЗ для глухонімих.

За словами Ігора Кобеля, жоден український коледж чи ВНЗ не займається підготовкою сурдоперекладачів.

"Невелику кількість спеціалістів готує лише Українське товариство глухих. Якби не їхній навчальний центр, то я собі просто не уявляю, як глухі давали би собі раду зі щоденними проблемами", - зазначив Ігор Кобель.

Ігор Кобель також зазначив, що українські школи не готові технічно та кадрово до запровадження інклюзивної освіти глухих дітей, яка передбачає їх навчання у звичайних класах.

"Українським батькам буває не зручно возити дітей до шкіл для глухих за 100 кілометрів. Проте варто зрозуміти, що саме спеціалізована школа сформує у глухої дитини свідомість, культуру та мову, без яких у масовій школі дитина просто зачахне", - зауважив доцент Українського католицького університету.

В Україні, за різними даними, нараховується 120 тисяч глухих. Більшість з них отримують середню освіту у спеціалізованих школах-інтернатах. Далі в доросле життя їм асимілюватись дуже складно, адже роками людей з вадами слуху чи мови вважали майже неповносправними.

Джерело: Освітній портал