друкувати


Учені відкрили зірку, якої не повинно бути в природі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-15 09:30:16

Група європейських астрономів за допомогою чилійського телескопа VLT (Very Large Telescope), що займається моніторингом Чумацького Шляху, повідомляє про виявлення дивної зірки, якої з технічної точки зору ніяк не може бути.

Річ у тому, що зірка складається практично повністю з водню і гелію. Усередині неї лише крихітна частка елементів є важчими, говорять учені. Подібні зірки існували лише у ранньому Всесвіті, де окрім водню і гелію інших елементів просто не було.

У публікації в науковому журналі Nature йдеться, що ця зірка руйнує загальноприйняту теорію утворення зірок. Фактично, у сучасному Всесвіті така зірка не може утворитися, констатують автори статті.

Сама зірка, яку назвали SDSS J102915+172927, розташована в сузір'ї Лева, має найменшу кількість "металів" (в астрономії і лише стосовно зірок елементів важчих за водень і гелій) зі всіх відомих на сьогодні зірок. Астрономи досліджували зірку за допомогою рентгенівського спектрографа та інструменту UVES, що дозволило встановити її хімічну композицію. Встановлено, що зірка на 75% складається з водню і на 25% з гелію і лише на 0,00007% з важчих елементів.

Аналіз даних VLT показав, що частка важких елементів у складі SDSS J102915+172927 приблизно у 20 тисяч разів менша, ніж у Сонця.

Вік зірки SDSS J102915+172927 в сузір'ї Лева, за оцінками вчених, складає більше 13 мільярдів років, при цьому вік Всесвіту оцінюється приблизно в 13,75 млрд років. Маса нового світила складає менше 0,8 маси Сонця. За вмістом важких хімічних елементів зірка може виявитися однією з "первісних" в історії астрономії, проте, за сучасними уявленнями, така маленька зірка просто не могла утворитися так рано.

Вважається, що маленькі зірки, подібні SDSS J102915+172927, могли виникнути лише після того, як важкі хімічні елементи охолодили хмари міжзоряної речовини до певного критичного рівня, коли гравітація в хмарі перевершувала тиск гарячого газу, і він "схлопувався" у зірку.

Джерело: Освітній портал