друкувати


Експерти не радять озброювати українців через нервовість і конфліктність

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-11 02:30:53

Питання, чи варто пересічного українця озброювати, обговорюється мабуть з часів отримання незалежності, йдеться у сюжеті "Новин 2+2".

"Більшість громадян наших, причому в різних регіонах України, виступають проти цього. Пояснення існують абсолютно різні - наше суспільство і так достатньо конфліктне", - каже соціолог Євген Копатько.

До того ж межу самозахисту надто легко перетнути. Наприклад, володіти пістолетом, що стріляє гумовими кулями, в Україні дозволено суддям та екс-правоохоронцям.

Однак афганець Михайло Кайдан вважає, що пересічним громадянам не буде зайве придбати ще й вогнепальну зброю.

"Практика показує, що в тих країнах, де дозволено носіння вогнепальної зброї, ніякого спалаху злочинів із застосуванням вогнепальної зброї немає", - зазначає Кайдан.

Тим часом про межі дозволеної оборони - мало хто каже. Нікого не цікавить, від кого довелось відбиватися і що було б з вами, якби ви не використали зброї. Експерти пропонують свій вихід - аби такими справами займався суд присяжних.

"Базова роль повинна відводитися суду присяжних. Присяжні тебе завжди виправдають, якщо ти скажеш, що стріляв в тих, хто в метро вночі за колоною ґвалтував дитину", - вважає політолог Дмитро Видрін.

Поки посадовці шукають рішення, знавці переконані: знервованому суспільству давати зброю не можна.

"Наступив на ногу, а я не точно припустимо спрогнозувала ваші наміри. Я витягла зброю, яка у мене є в кишені, я не дуже нею володію і може навіть собі заподіяла шкоду", - наводить приклад психолог Галина Кононенко.

"Ми будемо думати, як нам від кожного захищатися", - вважає психолог.

Спрогнозувати, у кого поцілить шалена куля і хто опиниться під дулом пістолета, не беруться навіть професіонали.

У критичній ситуації пістолет в руках людини, немов вибухівка - у мавпи. Адже один невірний крок і влучити можна у геть випадкового перехожого.

Джерело: ТСН