друкувати


В Україні процвітає онкомафія

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-09 02:45:11

Держава виділяє мільйони на лікування хворих на онкологічні захворювання, але гроші кладе собі в кишені онкомафія.

Як повідомляється у сюжеті програми "Гроші", щорічно 160 тисяч українців дізнаються, що хворі на рак, а щодня 10 українців помирають від онкозахворювання.

Журналістам вдалось знайти чоловіка, який намагався вилікувати свою матір в онкологічному центрі Києва. Надавати безкоштовно ліки Олексієві медики відмовились, вказавши на їхню відсутність.

Чоловік після смерті матері вирішив з'ясувати, де зникають важливі для життя медпрепарати. Зокрема, у Міністерстві охорони здоров'я повідомили, що відомством було витрачено на хвору жінку 7 800 гривень, але все купувалось за рахунок пацієнта.

Олексій згадує, що витратив шалену суму на операцію, однак жінці після хірургічного втручання стало не краще, а гірше. Лікар сказав, що жити їй не більше чотирьох днів і направив помирати в хоспіс, який знаходиться на території онкоцентру. Проте жінка майже два місяці промучилась в хоспісі, аж доки не померла.

Згодом Олексій написав ще одного листа в Міністерство з простим питанням - на скільки за минулий рік відділення хіміотерапії отримало державних ліків. З МОЗу знову дали розгорнуту відповідь: хіміотерапевтичне відділення київського онкоцентру за 2012 рік отримало препаратів на 8 мільйонів гривень.

Від хворих, які лікуються в київському онкологічному центрі, стало відомо, що з них ніхто жодних ліків не отримує, а все купується за власний кошт. А тих, кому грошей не вистачає, просто відправляють помирати додому.

Самі лікарі виписують наддорогі медпрепарати і змушують йти в аптеку, де такі ліки продаватися просто не можуть. Проте купити такий препарат таки вдалось в одній зі столичних аптек. На упаковці значиться вся інформація українською мовою, тому контрабандою вона не може бути. Не виявилось у фармацевтів і сертифікату якості. Продавець переконує, що документи привозять лише на вимогу.

При цьому, в офіційному представництві компанії, яка постачає в Україну ліки, заявили, що придбані препарати були реалізовані під час тендеру.

Таким чином, онкомафія щороку заробляє мільйони гривень на життях українців.

Джерело: ТСН