друкувати


Чи обов’язково відповідати на запит податківців

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-09 05:30:54

Податківці мають право звертатися до платників податків та інших суб'єктів інформаційних відносин (далі - платників) з письмовим запитом про подання інформації та її документальне підтвердження, необхідної для виконання покладених на органи ДПС функцій (п. 73.3 Податкового кодексу України, далі - ПКУ)

Такий запит має бути підписаний керівником (заступником керівника) органу ДПС і містити підстави для направлення запиту та перелік необхідної інформації й документів, які її підтверджують.

На складений відповідно до вимог запит платники податків зобов'язані подати визначену інформацію і її документальне підтвердженняпротягом одного місяця з дня, наступного за днем надходження запиту.

Якщо запит складений із порушенням вимог ПКУ, платник податків від обов'язку подавати відповідь на такий запит звільняється.

Нагадаємо!

Запит направляється платнику, якщо наявна хоча б одна і таких підстав:

за результатами аналізу податкової інформації виявлено факти, які свідчать про порушення платником податків податкового, валютного законодавства, законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму та іншого законодавства, контроль за виконанням якого покладено на органи ДПС;

для визначення рівня звичайних цін на товари (роботи, послуги) у ході проведення перевірок;

виявлено недостовірність даних, що містяться в податкових деклараціях, представлених платником податків;

щодо платника податків подана скарга про неподання податкової накладної покупця чи про порушення правил заповнення податкової накладної;

у разі проведення зустрічної звірки;

в інших випадках, визначених ПКУ.

Лист Мін'юсту від 22.02.2013 р. № А-2098/8.2

За матеріалами сайтів газети "Про приватних підприємців та єдиний податок" (http://spd-info.com.ua/news/view/1351) та бухгалтерського сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" (www.interbuh.com.ua)