друкувати


Виявлено сім генів, пов'язаних з розвитком ожиріння у людей

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-08 04:30:59

Європейські генетики провели масштабне дослідження серед 260 тисяч добровольців і виділили в їх ДНК сім раніше невідомих генів, мутації в які призводять до розвитку ожиріння й порушень у метаболізмі, йдеться в статті, опублікованій у журналі Nature Genetіcs.

"Практика давно показала, що генетичні фактори сильно впливають на розвиток як легких, так і вкрай важких форм ожиріння. Ми не знали, наскільки "перетинаються" гени, пов'язані з появою того або іншого виду ожиріння або незначним підвищенням ваги. Наше дослідження показало, що екстремальне ожиріння розвивається завдяки комбінації з декількох мутацій, а не однієї помилки в гені", – заявив Ерік Інгельссон (Erіk Іngelsson) з університету Уппсали (Швеція).

Інгельссон і його колеги дійшли такого висновку, проаналізувавши й зрівнявши геноми понад 260 тисяч європейців, які взяли участь у проекті GІANT, спрямованому на пошук генів, що впливають на зріст, масу тіла та інші антропометричні показники. У рамках цього дослідження добровольці здавали проби ДНК, а також дозволяли вченим виміряти їхній зріст, вагу, обсяг легенів, індекс маси тіла та інші показники.

Вивчаючи дані GІANT, автори статті виділили 273 гена, варіації в яких тим або іншим способом впливали на антропометричні показники. Проаналізувавши їхню структуру та властивості, генетики відібрали з них тільки ті, мутації в які призводили до змін у масі тіла. Це дозволило Інгельссону і його колегам виявити сім раніше невідомих генів, пов'язаних з ожирінням.

За словами біологів, мутації в одному або двох таких генах призводять до легких порушень у метаболізмі й розвитку легких форм ожиріння. Екстремальні форми ожиріння розвивалися в тих випадках, коли геном добровольця містив у собі велику кількість подібних мутацій. Цей факт дозволяє говорити про те, що всі форми ожиріння мають однакову природу, а розходження між ними можна пояснити різною кількістю мутацій, відзначають автори статті.

Джерело: Освітній портал