друкувати


Без реєстру - ні житла, ні кредиту

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-08 12:45:37

Із 1 січня ц. р. набула чинності норма статті 42 Житлового кодексу України, яка визначає, що житлові приміщення - квартири чи індивідуальні будинки - виділяють лише тим, хто значиться в Єдиному державному реєстрі громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

- Це означає, що жодна людина, якщо дані про неї не внесено до Єдиного держреєстру, не зможе отримати ні житло за державними житловими програмами, які нині діють для забезпечення квартирами громадян окремих категорій - "афганців", чорнобильців, інвалідів війни, ні службове або ж відомче житло, яке нині ще надають своїм працівникам окремі підприємства та організації Івано-Франківщини, - пояснила на засіданні колегії департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури облдержадміністрації головний спеціаліст управління регіонального розвитку цього департаменту Галина Гринюк. - Так само молоді сім’ї, які не внесені до реєстру громадян, котрі потребують поліпшення житлових умов, не зможуть скористатися програмами пільгового довготермінового кредитування - "Доступне житло", яка ініційована Президентом України, та здешевлення іпотечного кредитування.

Єдиний реєстр адмініструватиме Фонд сприяння молодіжному житловому будівництву. Але наразі заповнюваність встановлених форм, якими фіксується потреба прикарпатців у поліпшенні житлових умов, у містах і районах досить низька.

- Нинішнього року вже були випадки, коли телефонували з районів та окремих організацій і панічно запитували, де взяти довідки про те, що люди внесені до Єдиного державного реєстру, бо ми хочемо дати їм житло, а нас попередили, що без такої довідки це зробити не можливо, - зазначила Г. Гринюк.

Отож щоб пожвавити цю роботу та забезпечити належний контроль, департамент ОДА ввів щомісячну звітність відділів виконкомів міськрад та РДА, які ведуть квартирний облік.

Джерело: Газета ГАЛИЧИНА