друкувати


Науковці винайшли систему ідентифікації особи за відбитком подиху

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-08 02:30:17

Кожна людина унікальна, навіть двійнята хоч чимось та відрізняються один від одного, і річ не тільки в рисах вдачі. Науковці виявили, що людину можна ідентифікувати за ДНК, відбитками пальців і за повітрям, що видихає людина.

Дослідники з Федерального технологічного інституту Швейцарії попросили 11 добровольців чотири рази на день видихати повітря в спеціальний пристрій (мас-спектрометр), який визначає склад газової суміші. Експеримент проводили протягом дев'яти робочих днів.

Так, вчені з'ясували, що у повітрі, що видихає кожна людина, можна ідентифікувати особливі сполуки (метаболіти), які рівноцінні відбиткам пальців. Вони незначно змінюються протягом дня і сигналізують про те, які реакції проходять в організмі.

На відміну від інших методів дослідження (наприклад, аналізу крові або сечі) у цьому випадку не потрібно будь-яким чином готувати зразки до дослідження. Це значно спрощує і скорочує процес вивчення.

Автори роботи вважають, що якщо їхні висновки про відбитки дихання підтвердяться, то в майбутньому нас очікує персональна медицина, яка ґрунтуватиметься на хімічних особливостях кожного пацієнта.

Вже найближчим часом допрацьована технологія дозволить визначати, які лікарські препарати приймає людина, а також ловити біомаркери, які свідчать про те чи інше захворювання. Для цього цілком підійдуть компактні мас-спектрометри, які можна буде ставити прямо в кабінеті лікаря.

Втім, дослідників зі Швейцарії складно назвати першовідкривачами. Діагностувати хвороби за повітрям, що видихає людина, медики намагаються давно (для виявлення раку навіть залучали собак), проте така методика досі не стала масовою.

Джерело: Освітній портал