друкувати


В Японії навчилися визначати, що людина бачить уві сні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-05 05:30:11

Японські фахівці навчилися з високим ступенем вірогідності визначати, що саме людина бачить уві сні. Про це свідчать дані дослідницької групи інформації про мозок Міжнародного інституту базисних технологій електронного зв'язку міста Кіото (Японія), які були обнародувані на інтернет-сайті вчених.

В експериментах брали участь троє добровольців. Вони засинали, і дослідники за характером електромагнітної діяльності мозку визначали, що ці люди бачать сон. Їх негайно будили і просили розповісти про його зміст. Так повторювалося більше 200 разів.

Поступово експерти групи змогли визначити, якому зображенню уві сні відповідає та або інша модель роботи мозку, яку фіксувало функціональне магнітно-резонансне сканування. У результаті було знайдено 60 видів образів.

Після цього учені провели "зворотні експерименти" – вони за характером роботи мозку визначали, що доброволець, на їх думку, бачить уві сні, наприклад, дорогу або книгу. Розбуджена людина підтверджувала, чи так це насправді. Поступово із 60 видів зображень було виділено п'ятнадцять, щодо яких точність попадання перевищила 70%. Це були, наприклад, образи "жінки", "будівлі", "автомобіля", "книги", "меблів".

Учені вважають, що дослідження допоможуть у перспективі встановити, навіщо людина бачить сни і чим вони викликані. Експерти не виключають, що в майбутньому це дозволить, наприклад, розробити нові методи лікування і профілактики психічних розладів чи депресій.

Джерело: Освітній портал