друкувати


Учені: чоловіки вимруть через п'ять мільйонів років

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-04 05:45:46

Чоловіки повністю програють у битві статей - таку заяву зробила жінка-учений з Австралії Джені Грейвс. За її словами, чоловік як вид вимре через п'ять мільйонів років, оскільки Y-хромосома, що відповідає за чоловічі гени, слабка і знаходиться в процесі руйнування.

За заявою поважного австралійського вченого, жіноча Х-хромосома містить близько 1000 генів. Як відомо, у жінок до того ж дві такі хромосоми (XX). Чоловіча Y-хромосома спочатку мала стільки ж генів, як і її жіночий аналог. Але протягом сотні мільйонів років вона поступово руйнувалася, залишивши сучасному чоловікові менше 100 генів. Один з них - SRY-ген, "статевий перемикач", який визначає стать зародка.

Грейвс також заявила, що тоді як жінки мають дві Х-хромосоми, у чоловіків лише одна, і то "квола". Для ученого це ключовий момент, оскільки наявність пари дозволяє X зробити необхідні заміни пошкоджених генів. У той же час, хромосома Y не має подібної пари, тому замінити пошкоджені ділянки хромосома не може, або це дається їй набагато важче. Саме тому відбувається поступовий розпад генів.

Під час публічного виступу професор сказала: "Це дуже погана новина для всіх чоловіків, присутніх тут". Також під час свого виступу в австралійській Академії наук Грейвс охарактеризувала більшість генів на хромосомі Y як "непотрібне сміття". Вона сказала: "Це прекрасний приклад того, що я називаю тупим дизайном". Проте хороша новина полягає в тому, що процес "відмирання чоловіків" займе близько п'яти мільйонів років.

У зв'язку з цим інші експерти заявляють, що "п'ять або шість мільйонів років повинно вистачити для розвитку медичної науки, яка зможе все виправити". Також невідомо, як поведеться сама людська природа, адже близько 25 мільйонів років все йшло начебто добре. Учені вважають, що хромосоми можуть почати підміняти одна одну, або взагалі з'явиться новий вид людини.

Наприкінці свого виступу Грейвс пожартувала: "Насправді, процес, можливо, вже йде. У деяких це видно навіть без спеціальної перевірки хромосом".

Джерело: Освітній портал