друкувати


Українці старше 45 років зможуть навчатися за державний рахунок

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-04 12:30:39

Українці у віці від 45 років, які мають страховий стаж не менше 15 років, отримають право на прискорене навчання новій професії або підвищення кваліфікації. Відповідна процедура визначена прийнятою 20 березня 2013 року постановою Кабінету Міністрів України "Про затвердження порядку видачі ваучерів для підтримки конкурентоспроможності осіб на ринку праці". Про це повідомила прес-служба Міністерства соціальної політики України.

Постанова розроблена на виконання закону України "Про зайнятість населення". "Законом передбачено право громадян у віці від 45 років, які мають страховий стаж не менше 15 років, на одноразове отримання ваучера для оплати прискореного навчання нової професії або підвищення кваліфікації із затвердженим переліком професій. Вартість ваучера встановлюється в межах вартості навчання, але не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів для працездатних осіб (з 1 січня 2013-го – 11470 гривень)", – йдеться в повідомленні.

Затверджений порядок визначає механізм видачі та оплати ваучера органами Державної служби зайнятості, а також перелік професій, за якими може бути виданий ваучер. До переліку включені професії для кадрового забезпечення таких пріоритетних галузей, як будівельна, агропромисловий комплекс, транспортна інфраструктура та інформаційні технології.

"Згідно постанові, Міністерство освіти і науки щороку подаватиме в Державну службу зайнятості перелік навчальних закладів, що мають право навчати за професіями, затвердженими цією постановою. Мінекономрозвитку щороку подаватиме Мінсоцполітіки пропозиції відносно включення до переліку нових професій, потреба в яких відчувається на ринку праці", – йдеться в повідомленні.

Очікується, що вже цього року ваучерами зможуть скористатися близько 20 тис. українців. Оплата ваучера здійснюється за рахунок коштів Фонду соціального страхування на випадок безробіття.

Джерело: Освітній портал