друкувати


Любителі риби і морепродуктів живуть довше

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-02 04:30:17

Любителі риби і морепродуктів на 30% рідше помирають від серцевих нападів та інших хвороб у порівнянні з іншими людьми похилого віку, завдяки чому вони живуть у середньому на 2,2 роки довше, заявляють учені в статті, опублікованій в журналі Annals of Internal Medicine.

Даріуш Мозаффарян (Dariush Mozaffarian) з Гарвардського університету (США) і його колеги дійшли такого висновку, проаналізувавши дані, зібрані в ході 16 років спостережень за здоров'ям серця і судин майже трьох тисяч літніх американців, чий вік складав 65 років або більше. У рамках цього проекту соціальні і медичні служби декількох штатів регулярно вимірювали тиск у добровольців, брали проби крові і фіксували випадки серцевих хвороб і причину смерті.

Автори статті розділили літніх людей на дві групи – "любителі риби", з підвищеною часткою омега-3 жирних кислот у крові, і "звичайних американців". Зіставивши статистику хвороб і тривалості життя, біологи виявили, що добровольці з першої групи на 30% рідше страждали від серцево-судинних захворювань, у тому числі інсультів, коронарної недостатності та інфарктів.

За словами Мозаффаряна і його колег, для досягнення позитивного ефекту не потрібно їсти морську рибу щодня. Як стверджують біологи, досить з'їдати по дві порції жирної морської риби на тиждень для отримання необхідної кількості жирних кислот.

Джерело: Освітній портал