друкувати


Російські науковці випробували пігулки проти старіння на собі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-02 12:30:42

Науковці РФ вирішили на собі випробувати препарат для лікування токсичного цирозу печінки, більш відомий як "пігулка від старості".

Фахівці стверджують, що вони отримали позитивний результат, який виправдав усі очікування, повідомив директор компанії-розробника препарату "Саєнтифік Ф’ючер Менеджмент" Андрій Бекарьов.

Новий препарат розробили науковці новосибірської компанії і томського НДІ фармакології.

Зі слів Бекарьова, офіційні клінічні випробування препарату за участю добровольців мають розпочатися в листопаді 2013 року, а в аптеки ліки потраплять через кілька років.

Препарат збільшує викид стовбурових клітин, які сприяють відновленню органів і тканин.

"Коли ми створювали препарат, у нього була інша мета, він застосовувався комплексно з цитокінами (регулятори імунних реакцій), ми мали дані, що можна суттєво знизити дозування цих препаратів при лікуванні. Коли був описаний принцип дії препарату, стало зрозуміло, що у нього ефектів може бути більше", - повідомив Бекарьов.

Коли науковці зрозуміли рівень безпеки препарату, вони почали застосовувати його на собі, зокрема ліки вживав один із творців G5 - співробітник НДІ фармакології в Томську Гліб Зюзьков.

Доклінічні випробування препарату на тваринах показали, що G5 може вилікувати таке поширене і тяжковиліковне захворювання, як токсичний цироз печінки, кажуть науковці. Зокрема, у мишей, яким вводили препарат, повністю відновлювалися клітини печінки.

"Препарат має дію ширшу, але для реєстрації обирається одне показання, бо якщо заявиш десять свідчень, будеш сто років випробування проводити", - пояснив Бекарьов.

З його слів, ймовірно, ліки будуть випускатися у формі пігулок або капсул, його вартість залежатиме від обсягів випуску. "Ми будемо намагатися зробити його недорогим", - пообіцяв розробник.

Під час доклінічних випробувань ліків науковці також виявили деякі побічні ефекти.

"При проведенні випробувань на ембріональну токсичність, як препарат впливає на перебіг вагітності, у нас вийшов цікавий результат. Зазвичай дається висока доза препарату, підсаджуються вже запліднені яйцеклітини мишці, потім дивляться, скільки вижило. Майже 100% підсаджених яйцеклітин розвинулися, виросли до дорослих мишей", - повідомив він.

Науковці вирішили, що сталася помилка, і повторили експеримент. Результати підтвердилися, і в майбутньому G5 передбачається досліджувати як ліки для відновлення репродуктивних функцій.

Джерело: Освітній портал