друкувати


Американці пропонують влаштувати в космосі "генеральне прибирання"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-02 09:30:36

США пропонують іншим країнам провести спільне "генеральне прибирання" космічного сміття, попередньо розробивши необхідні для цього технології.

Як заявив заступник помічника держсекретаря США з контролю над озброєннями, перевірки та дотримання угод Френк Роуз, така робота ведеться під егідою Ради національної безпеки і Управління науки і технологій Білого дому.

Виступаючи у вашингтонському відділенні Міжнародного інституту стратегічних досліджень, Роуз зазначив, що свої апаратами на орбіті мають зараз більше 60 країн, а також численні комерційні компанії та наукові установи. У результаті навколоземний "космічний простір стає все більш переповненим", сказав американський дипломат.

За даними США, кількість космічного сміття значно збільшилася за останні п'ять років в результаті двох подій, що викликали великий міжнародний резонанс. У 2007 році Китай провів випробування протисупутникової зброї, знищивши на орбіті свій власний апарат, а в 2009 році відбулося зіткнення російського супутника серії "Космос" з американським супутником "Ірідіум". Уламки, що утворилися в результаті цих двох подій, становлять 36% всіх об'єктів на низькій навколоземній орбіті, за якими можна вести спостереження.

За словами американського чиновника, наразі Пентагон "відстежує більше 22 тис космічних об'єктів розміром понад 10 см, з яких близько 1,1 тис складають діючі супутники". Крім того, є ще сотні тисяч об'єктів, які занадто малі, щоб за ними можна було вести спостереження, але досить небезпечні, щоб завдати пошкодження супутникам або Міжнародній космічній станції.

Питання про те, як прибрати з космосу хоча б великі фрагменти, що становлять найбільшу небезпеку для супутників і МКС, вивчають не тільки США, але й інші країни. Не створено для цього і підходящих технологій, хоча деякі американські компанії вже замислюються про те, щоб зайнятися їхнім пошуком. Надходили і пропозиції за кордону.

За словами Роуза, швейцарські інженери запропонували використовувати для прибирання космічного сміття пристрій, який діє за принципом пилососа.

Джерело: Освітній портал