друкувати


Науковці виростили трансгенну рослину з підвищеним вмістом "енергомістких" сполук

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-04-01 09:30:09

У США генетики виростили рослину з підвищеним вмістом жиру та інших "енергомістких" сполук, що дозволяє використовувати її для виробництва біопалива або як надкалорійні корми для худоби, повідомляється в статті, опублікованій у журналі Plant Cell.

"Якщо ми навчимося добувати олію з листя, стебел і насіння, потенційна енергетична "місткість" рослини може подвоїтися. Більш того, якщо ми змусимо рослини виробляти жири постійно, а не тільки за несприятливих умов, то такі рослини можуть замінити традиційні сільськогосподарські культури", - заявив Крістоф Беннінг (Christoph Benning) з університету Мічигану в місті Іст-Лансінг (США).

Беннінг і його колеги змогли створити першу рослину, здатну запасати поживні речовини у жирах, експериментуючи з унікальними генами, знайденими у клітинах зелених водоростей. Як зазначають біологи, геноми примітивних водоростей, як і раніше, містять у собі гени, властиві їхнім предкам з числа найпростіших, відсутніх або пошкоджених у більш складних представників флори.

Науковці проаналізували геноми кількох видів водоростей і виявили в них п'ять генів, що містять в собі "інструкції" з синтезу жирів. Автори статті спробували вставити ці гени в геном рослини арабідопсис (Arabidopsis thaliana) таким чином, щоб її життєдіяльність не була порушена. Після тривалої серії експериментів Беннінгу та його колегам вдалося успішно інтегрувати лише один ген з п'яти.

Біологи виростили кілька кущиків "жирного" арабідопсису і перевірили, чи містять його листя і стебла більше енергії у вельми оригінальний спосіб. Так, дослідники взяли кількох гусениць-білявок, висадили їх на звичайні і "жирні" кущі арабідопсису і простежили за швидкістю їхнього росту. Експеримент показав, що гусениці на трансгенних рослинах виросли у кілька разів швидше, ніж їхні родичі. Науковці планують продовжити експерименти з цими генами, намагаючись вивести нові види рослин, що запасають жири.

Джерело: Освітній портал