друкувати


Японські вчені знайшли ген, що регулює накопичення жиру

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-03-22 04:30:15

Фахівці з Японії заявили, що виявили ген, який регулює накопичення жиру в організмі. Відкриття зробила група дослідників Університету Осака (Японія) на чолі з професором імунології Сідзуо Акіра. Дані експерименту можуть допомогти в розробці препаратів, що перешкоджають появі зайвої ваги, діабету і метаболічного синдрому.

У ході дослідів на лабораторних мишах було встановлено, що в печінці, селезінці та інших органах є імунні клітини, які з'являються в результаті дії особливого гена, – Trib1. Як виявилось, вони відповідають не лише за імунітет, але і за накопичення жиру.

У мишей, яким блокували дію цього гена, підвищувався вміст шкідливого холестерину в крові, збільшувалися жирові відкладення, розвивався діабет. Учені говорять, що в організмі людини, судячи з усього, відбуваються схожі процеси.

Тепер дослідники мають намір детально вивчити механізм накопичення і розподілу жиру, щоб надалі вийти на розробку відповідних препаратів.

Раніше китайські вчені зробили висновок, що причиною ожиріння може бути бактерійна інфекція. У Шанхаї був проведений експеримент: мишей годували жирною їжею і змушували до малорухливого образу життя. Виявилось, що ожиріння розвинулося лише в групи мишей, "заражених" бактерією ентеробактер.

Джерело: Освітній портал