друкувати


Вчені готуються до пандемії невиліковного грипу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-03-21 03:30:17

Австралійські експерти стурбовані можливістю спалаху нової пандемії резистентного до ліків грипу, який уже поширюється серед людей. Вони кажуть, що вже виник штам "свинячого грипу", який не піддається лікуванню антивірусним препаратом Tamiflu і, хоча рідко, однак трапляється за межами лікарень. Австралійські дослідники оприлюднили свої висновки на конференції, присвяченій інфекційним хворобам.

Група вчених, які досліджували цей вірус, кажуть, що він витриваліший, ніж інші резистентні до ліків штами, і що світ має готуватися до великих спалахів хвороби.

Британські експерти твердять, що теж зафіксували кілька подібних випадків захворювання на цей штам грипу.

Учасники щорічної конференції Австралійського товариства інфекційних захворювань заслухали доповідь про те, що новий штам вірусу свинячого грипу "H1N1pdm09" поки що не є резистентним до іншого противірусного препарату Relenza (занамівір).

Але Tamiflu (озельтамівір) більше не здатний долати цей штам вірусу, який поширився серед здорових людей, а не хворих із ослабленими імунними системами.

Головний дослідник Аерон Герт з базованого в Мельбурні Центру ВООЗ із дослідження грипу вважає появу резистентного до ліків штаму тривожним симптомом.

"Найбільшу тривогу викликає те, що ці резистентні віруси можуть поширитися на цілий світ, як це було у 2008 році, коли в минулому сезонний вірус H1N1 виробив резистентність до озельтамівіру і менш як за 12 місяців поширився на весь світ", – попередив дослідник.

Джерело: Освітній портал