друкувати


Предки людей їли м'ясо ще 3,4 млн років тому

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-03-21 10:30:17

Предки сучасних людей навчилися використовувати порівняно складні побутові інструменти приблизно на 800 тис років раніше, ніж вважалося. Дослідження, проведені палеонтологами з Інституту еволюційної антропології при Університеті ім. Макса Планка в Лейпцігу (ФРН), свідчать про те, що предки людини мали спеціальні ножі для оброблення м'яса вже приблизно 3,4 млн років тому. Таких висновків учені дійшли під час аналізу решток скам'янілих кісток з'їдених тварин, де явно видно сліди оброблення за допомогою штучно створених інструментів.

Шеннон Макферрон говорить, що його дослідницькій групі вдалося знайти докази того, що африканські австралопитеки (Australopithecus afarensis) близько 3,4 млн років тому проживали на території сучасної Ефіопії в Африці і були єдиним гомінідом у цей час і на цій території, який міг використовувати інструменти для приготування їжі.

Німецькі учені упевнені, що їх відкриття дозволяє припустити, що виробництво інструментів для побуту, а також культура вживання м'яса серед предків людей носить більш давній і складний характер, ніж вважалося.

Також вчені говорять, що розміри інструментів та їх будова дозволяють припустити, що австралопітеки були складніше організованими гомінідами і деякі їх представники були порівняно високими і володіли великими руками.

За словами дослідників, такі речі, як виготовлення інструментів для оброблення м'яса і вживання самого м'яса - це критично важливі моменти еволюційного розвитку людини, оскільки на базі простих інструментів пізніше виникли складніші, а вживання м'яса дозволило забезпечити організм предків потрібним для росту мозку та основних органів білком.

Джерело: Освітній портал