друкувати


Відкрито перший в Україні електронний архів документів про визвольний рух в Україні 20 століття

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-03-20 01:30:34

У науковій бібліотеці Львівського національного університету імені Івана Франка (ЛНУ) представили перший в Україні електронний архів сканованих оригінальних історичних документів про визвольний рух в Україні 20 століття.

За адресою http://avr.org.ua можна переглянути 10 тис 129 систематизованих та описаних електронних копій документів з історії ОУН і УПА. Надалі кількість документів збільшуватиметься, поповнюватиметься іншими документальними свідченнями 20 століття в Україні про структуру визвольного руху, політичні репресії та діяльність націонал-соціалістичного та комуністичного тоталітарних режимів.

"Це своєрідний збірник документів, над яким, як і над паперовим, працює ціла команда, але це - набагато швидше, дешевше, доступніше, - повідомив керівник проекту, голова вченої ради Центру досліджень визвольного руху, історик Володимир В'ятрович. - Це екологічніше. Щоб зробити одну копію документу в архіві, треба прийти туди, а це може бути й інший кінець країни, годинами чекати поки тобі знайдуть потрібне, потім за кожну копію платити від кількох гривень до кількох десятків грн. Ще з бюрократичною тяганиною можуть просто заборонити копіювати певний документ, просто не видати його, або навіть забрати нотатки. Тут усе набагато простіше. Усе у вільному доступі. У випадку ж друку усього цього матеріалу нам би знадобилося понад 152 тисячі сторінок".

Користувачі матимуть можливість як переглядати документи на сайті, так і скопіювати електронні копії у форматі "pdf".

Користування архівом безкоштовне, проте автори просять усіх реєструватись на сайті для спілкування з користувачами. Пізніше керівники проекту будуть аналізувати, якими даними більше цікавляться відвідувачі сайту.

Джерело: Освітній портал