друкувати


Взимку підвищуються шанси на зачаття

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-03-14 03:30:54

Ізраїльські учені з Університета Бен-Гуріона в Негеві стверджують, що якість сперми значно покращується взимку і ранньою весною. Цей висновок був зроблений на основі аналізу більше 6 тис. зразків насінної рідини, взятої у чоловіків, які лікувалися від безпліддя.

Експерти виявили, що насінна рідина з нормальною концентрацією сперматозоїдів вироблялася найчастішим в зимовий період (враховувалися такі показники, як швидкість пересування і рівень аномальності сперматозоїдів). У розпал весни показники поступово знижувалися. На думку вчених, отримані дані дозволяють пояснити, чому більшість дітей народжуються саме восени. Проте їм поки що не вдалося з'ясувати причину такої високої якості сперми взимку. Згідно однієї з версій, на сперму негативно впливає висока температура.

У ході випробувань на тваринах фахівці виявили сезонні зміни у виробництві сперматозоїдів і фертильності, які були пов'язані з такими чинниками, як температура, тривалість світлого часу доби і гормональні зміни. Ця інформація буде вельми корисною для пар, що намагаються вирішити проблему зачаття за допомогою існуючих методів лікування.

За даними Всесвітної організації охорони здоров'я, нормальна кількість сперматозоїдів – 16 млн на 1 мл сім'я. У холодну пору року чоловіки виробляли по 70 млн на 1 мл (5% мають високу швидкість), а ранньою весною – по 68 млн на 1 мл (3% мають нормальну швидкість).

Джерело: Освітній портал