друкувати


Учені: неандертальці вимерли через свій розмір очей

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-03-14 02:30:15

Учені з Великої Британії дійшли висновку, що неандертальці вимерли через великий розмір очей. Такі дані були опубліковані в одному з журналів Королівського товариства.

Річ у тім, що неандертальці, які жили на території Африки 28 тис років тому, емігрували на територію Європи, де їм довелося адаптуватися до нових природних умов: зокрема, дуже довгих і темних ночей. Очі людини почали збільшуватися, а ділянка мозку, відповідальна за стосунки індивідуума у соціумі, - зменшуватися. Порушення в комунікації неандертальців спричинили вимирання виду.

Інші ж предки Homo Sapiens, які залишилися жити в Африці без необхідності пристосовуватися, продовжували розвиватися - їх лобові долі мозку, що відповідають за спілкування, продовжували зростати.

Згідно даним вчених, очні ямки вимерлих неандертальців виявились більше, ніж у наших предків лише на 6 мм, проте ця різниця в масштабах планети виявилася принциповою.

"Вони теж були дуже, дуже розумні, але грали не в тій лізі. Цього було досить, щоб чаша терезів виживання схилилася на наш бік під час льодовикового періоду", - говорить професор Робін Данбар.

Джерело: Освітній портал