друкувати


Коломийська ОДПІ: Запрошуємо декларувати доходи вчасно

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-03-13 12:30:51

Сплата податків відповідно до статті 67 Конституції України є громадянським обов’язком перед державою та суспільством. 

Тому у 2013 році декларацію про майновий стан і доходи обов’язково треба подати тим громадянам, які отримували протягом 2012 року доходи не від податкових агентів, іноземні доходи, доходи від здійснення операцій з інвестиційними активами, від надання майна в оренду фізичним особам, доходи у вигляді виграшів у гральних закладах, спадщини чи подарунків, інші доходи, які не були оподатковані протягом року за місцем виплати доходу, але не є звільненими від оподаткування.

Особливістю цьогорічної кампанії є те, що декларацію мають подати ті громадяни, дохід яких у 2012 році оподатковувався за ставками 15% чи 17% та виплачувався двома або більше податковими агентами, і при цьому загальна річна сума таких оподатковуваних доходів перевищує сто двадцять розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня 2012 року (128760 гривень).

Відзвітувати про свій стан і доходи, отримані торік слід до 1 травня 2013 року, а сплатити податок – до 1 серпня цього ж року.

Платники податків, яким потрібно відзвітувати про свій майновий стан і отримані доходи, мають пам’ятати, що мета декларування – не тільки сплата податку до бюджету, а й повернення їм певної суми, сплаченої із власної заробітної плати протягом попереднього року. Зокрема, платник може зменшити свій загальний річний оподатковуваний дохід, якщо упродовж звітного податкового року сплачував кошти за навчання, повертав фінансовим установам відсотки за іпотечний кредит тощо.

Новим у цьогорічній кампанії декларування стала можливість подання громадянами декларацій в електронному вигляді. Це стало можливим завдяки впровадженню ДПС України сервісу "Заповнення декларації про майновий стан і доходи".

Вже на сьогодні до Коломийської ОДПІ громадянами подано 185 декларацій про майновий стан та доходи, в яких задекларовано до сплати до місцевого бюджету 347,1 тис. гривень податку на доходи фізичних осіб.

Нагадуємо, що декларація подається до органу ДПС за місцем проживання платника податку в термін до 1 травня 2013 року, а з метою отримання податкової знижки - протягом року до 31 грудня.

На період кампанії декларування податкова інспекція працює з продовженим робочим днем до 20.00 год., у суботу до 16.00 год., у неділю до 14.00 год.

Довідки можна отримати за телефонами (03433) 5-10-00, (03433) 2-68-78.

Джерело: Сектор взаємодії із ЗМІ та громадськістю Коломийської ОДПІ