друкувати


Учені: спосіб омолодити мозок існує

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-03-12 05:30:53

Єльський університет (США) провів експеримент з гризунами і встановив, як можна перезавантажити мозок після інсульту та прискорити відновлення втрачених навиків. Це ж допоможе жертвам посттравматичного стресового розладу впоратися з неприємними спогадами.

Учені звернули увагу на мозок підлітків, який демонструє дивовижну швидкість регенерації і пластичність. Мозкові мережі постійно реорганізуються, людина покращує свої моторні, соціальні та плотські навики. Все це ляже в основу поведінки в дорослому віці.

Був вироблений аналіз гена, запрограмованого на виробництво протеїну в центральній нервовій системі, – рецептора Nogo-1. Відомо, що цей білок стимулює зростання зв'язків між нейронами. Коли його концентрація в мозку особливо висока, гризуни не могли швидко відновитися після травм головного та спинного мозку.

А ось відсутність гена давала мозку можливість постійно перебудовуватися навіть в дорослому віці. Коли фахівці ввели до мозку дорослих гризунів рецептори Nogo-1, вони змогли повернути його на підлітковий рівень.

Джерело: Освітній портал