друкувати


Учені виявили нову гілку генофонду Північної Європи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-03-12 03:30:00

Фахівці Інституту молекулярної генетики (ІМГ) Російської академії наук (РФ) спільно із зарубіжними колегами виявили в генофонді народів Північної Європи нову гілку, представлену популяціями народу комі, результати цієї роботи опубліковані в журналі PLoS ONE.

За словами керівника проекту, завідувачки Відділом молекулярних основ генетики людини ІМГ професора Світлани Лімборської, головне в результатах роботи – виявлення нової гілки в генофонді півночі Європи, яка представлена популяціями комі.

"Положення генофонду комі як нової генетичної гілки пов'язане, головним чином, з наявністю у них предкового компонента, не описаного раніше в інших вже досліджених популяціях, – як Європи, так і Азії. Особливо велика його частка в іжемських комі, де він сумарно складає більше 80% проаналізованого генофонду", – сказала Лімборська.

Зразки ДНК для дослідження були зібрані в ході ряду експедицій до різних регіонів РФ. Велика частина роботи з генотипування ДНК російських популяцій і практично весь аналіз баз даних були виконані в Інституті молекулярної генетики, відзначила Світлана Лімборська.

Джерело: Освітній портал