друкувати


Замінник цукру може стати причиною появи зайвої ваги

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-03-11 01:30:05

Штучні цукрозамінювачі сприяють набору зайвої ваги, всупереч протилежним очікуванням. Такого висновку дійшли вчені з Університету Пердью (США).

Дослідники провели ряд експериментів із замінниками цукру. Перші дослідження були проведені на дрібних гризунах: учені розділили 20 білих щурів на дві рівні групи, які впродовж декількох місяців годували різною їжею. Першу групу годували кисломолочним продуктом зі звичайним білим цукром, а другу - тим же йогуртом з додаванням сахарину (замінник цукру). Штучні цукрозамінювачі практично не містять вуглеводів, а потрапляючи на рецептори язика, викликають миттєве відчуття солодкості.

Через декілька місяців після початку дослідження вчені помітили, що гризуни, які вживали кисломолочний продукт із замінником цукру, набрали більшу вагу, ніж ті щури, які їли йогурт із цукром. Також вчені помітили, що щури, яких годували цукрозамінювачами, їли у 2-3 рази більше за гризунів з іншої групи.

У ході дослідження група вчених з'ясувала, що більша кількість штучних цукрозамінювачів не здатна впливати на рівень глюкози в крові і, відповідно, не підвищує його. У результаті у особи або тварини в процесі їжі не приходить відчуття ситості. У головний мозок сигнал насичення надходить трохи пізніше і тварина встигала з'їсти порцію у 2-2,5 рази більшу, ніж той гризун, який вживав їжу з білим цукром.

Також вчені попереджають, що замінник цукру може змінювати природні механізми сприйняття смаку в організмі людини. Солодкий смак підсвідомо може допомогти людині оцінити можливу калорійність їжі, що не може не впливати на сприйняття смаку і на швидкість обміну речовин. Цукрозамінювачі "збивають з пантелику" організм в процесі їжі і у людини може раптово зростати апетит або сповільнитися обмін речовин.

Джерело: Освітній портал