друкувати


Жіночий мозок працює ефективніше за чоловічий

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-03-07 10:30:51

Гендерні відмінності та обумовлені ними особливості будови організму і механізми мислення не дають спокою вченим. Чергове дослідження доводить, що у жінок мозок, хоч і менший за об'ємом, працює ефективніше, ніж у чоловіків.

Нейробіологи з Університету Каліфорнії (США) і Університету Мадрида (Іспанія) зосередили свою увагу на гіпокампі - центрі мозку, який відповідає за емоції та пам'ять. У чоловіків цей центр більше за розміром і, відповідно, кількість нейронів у ньому збільшена, що, у свою чергу, призводить до вищих розумових здібностей.

У випадку з жіночим мозком, як показало дослідження, чим менше гіпокамп за розміром, тим ефективніше жінка його використовує. Це відбувається за рахунок збільшення зв'язків між нейронами. Учені встановили, що для досягнення одного і того ж результату представниці прекрасної половини людства витрачають менше енергії й мозкових клітин, ніж чоловіки.

"На цьому структурному рівні жінки демонструють велику ефективність, витрачаючи менше нейронів для досягнення рівних з чоловіками поведінкових результатів", - повідомляють учені, що проводили дослідження.

Таким чином, можна стверджувати, що менший розмір мозку жінки компенсується його ускладненою структурою. Подібні мозкові відмінності є, на думку учених, результатами еволюції Homo Sapiens.

Джерело: Освітній портал