друкувати


Захист української мови - один з пріоритетів справжніх українців

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-02-28 02:45:05

21 лютого представники всіх націй і народностей відзнача­ють Міжнародний день рідної мови. Це свято було проголо­шене на Генеральній конферен­ції ЮНЕСКО 17 листопада 1999 року.

Міжнародна спільнота обра­ла саме цей день на знак пам’яті подій 1952 року, коли в столи­ці Бангладешу Дацці розстріля­ли демонстрацію студентів, які вимагали захистити свою рідну мову бенгалі і визнати її однією з державних.

За оцінками дослідників, будь-яка мова світу може опи­нитись під загрозою зникнення, якщо її перестають вивчати по­над 30% дітей.

За статистикою, за останні 300 років з 6000 мов у світі зникло 200. Приблизно 2500 мов пере­бувають під загрозою зникнен­ня: 538 - у критичному станови­щі, 502 мовам загрожує серйоз­на небезпека, 651 - у небезпеці і 607 - у стані нестійкості.

Відповідно до останнього пе­репису населення, українську мову вважають рідною 67,5% мешканців країни, російську - 29,6%, інші - 2,9%. А за одним з останніх досліджень "Research and Branding Group", лише 47% громадян України вважають рід­ною мовою українську, а 37% - російську.

Українська мова визнана од­нією з наймилозвучніших мов світу та є однією з найпоши­реніших у Східній Європі. Цією мовою розмовляють жи­телі Канади, Польщі, Росії, Австралії, США та багатьох ін­ших країн світу.

Якщо говорити мовою фак­тів, то:

• найдавніша згадка про укра­їнську мову датується 858 ро­ком, а вперше українська мова була прирівняна до рівня літера­турної мови в кінці XVIII століт­тя після виходу у 1798 році пер­шого видання "Енеїди", авто­ром якої є Іван Котляревський. Саме його і вважають засновни­ком нової української літератур­ної мови.

• Українська мова є однією з найпоширеніших мов у сві­ті і за кількістю носіїв посідає 26-те місце. Також вона є дру­гою за поширеністю серед мов слов’янського походження піс­ля російської мови. На терито­рії України понад 32 млн. осіб спілкуються українською мо­вою. Ще майже 4,2 млн. укра­їнців проживають у Російській Федерації і також знають укра­їнську мову.

• Українська мова входить до трійки найкрасивіших мов сві­ту. На мовних конкурсах в Італії та Франції її визнавали другою за мелодійністю мовою світу.

Попри усю свою красу та роз­повсюдженість, у наш час укра­їнська мова піддається утискам. Навіть з’явилося таке поняття як "українофоби" - люди, які на­магаються знищити рідну нам українську мову. Тиждень.ua оприлюднив топ-7 ворогів укра­їнської мови.

Найодіознішим українофо­бом, який активно пропагує в Україні ідеї "русского міра", ресурс назвав одного з авторів скандального мовного закону - народного депутата від Партії регіонів Вадима Колісніченко.

У"любові" до державної мо­ви йому не поступається і мі­ністр освіти Дмитро Табачник, називаючи її "нєнужной". Раніше Табачник також наголо­шував, що держслужбовці по­винні в обов’язковому порядку вільно володіти російською та українською мовами.

Не "пасуть задніх" у зухвало­му ставленні до української мо­ви й політики місцевого рівня. Найбільше у цьому прославив­ся колишній секретар Донецької міської ради, а нині народ­ний депутат від Партії регіо­нів Микола Левченко. Ще 2007 року він заявив, що російська мова обов’язково буде другою державною, а українська ста­не фольклорною. "Українська мова - мова фольклору. І з на­данням статусу державної ро­сійській, необхідність говорити українською просто відпаде. Це не мова науки. Вона не помре, нею писатимуть пісні, розпові­датимуть анекдоти, вона стане фольклорною. А російська мова - мова науки, мова цивілізації", - наголошував регіонал.

Усвою чергу мер Одеси Олексій Костусєв скаржився, що "я розумію українську мову, я розмовляю українською мовою, але рідною для мене була і є ро­сійська мова - я думаю цією мо­вою", - казав він. Ставши місь­ким головою Одеси, Костусєв почав активно виступати на за­хист і поширення "мови, якою він думає". Так, у квітні 2011 року Одеська міська рада за­твердила програму розвитку та збереження російської мо­ви у місті до 2015 року. На ре­алізацію програми було виділе­но майже мільйон гривень. Учервні всі школи Одеси отрима­ли статус двомовних після при­йняття міською радою програ­ми збереження і розвитку ро­сійської мови. А 25 серпня, оче­видно до річниці Незалежності України, гімном Одеси затвер­дили пісню російською мовою "УЧерного моря".

Плачевна ситуація й у Криму. Зокрема, в лютому минулого ро­ку спікер кримського парламен­ту Володимир Константинов був обурений тим, що "остан­нім часом органи централь­ної влади знову почали направ­ляти кореспонденцію на адре­су кримської влади україн­ською мовою". Учервні він за­кликав Росію посилити освіт­ню та культурну присутність в Україні. Константинов заявив, що російськомовне населен­ня України все ще перебуває в агресивному інформаційному середовищі, яке поступово руй­нує на рівні масової свідомості спільну історичну пам’ять і тра­диції.

І це далеко не повний перелік тих, хто, проживаючи в Україні, хоче розмовляти російською. В таких умовах захист рідної мови стає одним з пріоритетів справжніх українців. Головне, на думку активістів різних ру­хів, для захисту української мо­ви - спілкуватись українською, писати українською та думати українською.

Журналісти тижневика "Коломийські ВІСТИ" поціка­вилися у місцевих політиків та громадських діячів, що вони ду­мають з приводу захисту укра­їнської мови.

Юрій Плекан, історик, депу­тат Коломийської міської ради:

"Безперечно, зважаючи на громадсько-політичну ситуацію у нас в Україні, українська мова потребує захисту і, насамперед, від наших чиновників, від тих антиукраїнських сил, які мають в теперішній Україні і владу, і впливи, і фінансові ресурси, а також від зовнішніх чинників - від наших так званих "братів" слов’ян, які, на жаль, не є при­хильниками розвитку україн­ської мови і поширення її в ін­ших куточках світу. Безперечно, слід звернути увагу на нашу мо­лодь, багато хто з них викорис­товує слова іншомовного похо­дження, суржик, скорочення та інше, це дуже негативний мо­мент для розвитку рідної мо­ви. Навіть і ми, дорослі, свідомі громадяни з вищою освітою, та­кож інколи вживаємо запозичені слова, яким можна знайти гід­ний аналог серед українських, але більшість просто не знає і не цікавиться цим. Для того, щоб запобігти проблемам поши­рення і чистоти української мо­ви, потрібно на побутовому і сі­мейному рівні постійно розмов­ляти лише українською мовою. Якщо співрозмовник спілкуєть­ся російською, то не переходи­ти на його мову. Принципово не розмовляти на іншій мові у сво­їй країні".

Олександр Левицький, пер­ший заступник голови Івано-Франківської обласної ради:

"Наша рідна мова - це україн­ська. Українську мову всюди по­трібно захищати від одних і тих самих людей, які цькують, зне­важають, принижують її, ігно­рують і насаджують нам або чу­жу мову, або підштовхують до думки, що наша мова якась не­вартісна, неважлива, непотріб­на чи непоширена… Біда в то­му, що в нас дуже поширена мо­ва північного сусіда - це озна­чає, що вона має заслуговувати на більшу повагу. В думках дея­ких людей домінує така позиція, я це засуджую і не сприймаю. Я думаю, що всюди і щоденно ми повинні захищати нашу мову. Особливо слід звернути увагу на її розвиток. Варто зауважити, що саме у Всесвітній день рід­ної мови на сесії Коломийської районної ради депутати при­йняли "Програму захисту і роз­витку української мови". Якщо вдасться провести ті заходи, які заплановані згідно з календар­ним планом, то вони стануть ді­євим кроком для захисту рідної мови". Юрій Романюк, депутат Івано-Франківської обласної ради:

"На жаль, наша країна чи не єдина у світі, де титульну мо­ву нації - українську, яка має найвищий конституційний ста­тус державної, згідно зі стат­тею 10 Конституції України, потрібно захищати від ниніш­ньої влади, адже замість того, щоб всебічно розвивати, вивча­ти, популяризувати її - теперіш­ній "режим" робить все навпа­ки. Щорічно відсоток україн­ської мови в засобах масової ін­формації, книговиданні, спілку­ванні, діловодстві та державних органах і судах нівелюється та зводиться нанівець. Натомість широкого вжитку, за сприяння влади і її дій, набуває російська мова, чим безумовно наносить­ся величезний інтелектуальний і мовний нищівний удар інтер­есам української мови. Тому на­ше головне завдання всіма мож­ливими конституційними засо­бами чинити супротив і опір та­ким діям влади".

Ніколи не забуваймо, що ми маємо лише одну рідну мову, хоч знати можемо багато. Тож за будь-якої нагоди потрібно користуватись рідною україн­ською мовою!

Слава Україні!

Автор: Олександра Щербакова, тижневик "Коломийські ВІСТИ"