друкувати


30 тисяч десятикласників перевірили свої знання в on-line-режимі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-02-27 04:30:01

В Україні відбулася унікальна та знакова подія в системі зовнішнього незалежного оцінювання. Близько 30 тисяч десятикласників з 11 областей України одночасно пройшли комп’ютерне тестування з української мови, а також математики й історії України на вибір. "Це, без сумніву, добра сенсація, сотворена спільною працею організаторів ЗНО", - констатує директор Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти (ІФРЦОЯО) Богдан Томенчук.

Лише Данія

"Такого ще не було в Україні, - наголошує Б. Томенчук, - ми знайшли єдиний аналог в Європі - Данія проводила комп’ютерний моніторинг знань шести тисяч осіб". В Україні одночасно тестувалося близько 30 тисяч учнів. Географія учасників була різноманітною. Чернігівська, Житомирська, Волинська, Рівненська, Львівська, Тернопільська, Івано-Франківська, Чернівецька, Одеська, Кіровоградська області і Шевченківський район Києва.

Богдан Томенчук наголошує: попри те, що такий масовий комп’ютерний моніторинг знань учнів проводили вперше, обійшлося без технічних перебоїв. "Все пройшло чітко, - підсумовує директор ІФРЦОЯО. - Відгуки і в дітей, і в їхніх батьків унікально добрі, доброзичливі. Всі відгуки грунтувалися на тому, чому це не зробили раніше і чому б це не робити завжди".

Хто є хто

"Це відбулося за активної підтримки Вінницького, Київського, Львівського, Одеського регіональних центрів оцінювання якості освіти, - зазначив Богдан Томенчук. - Тестові завдання підготували працівники Львівського центру, резервні завдання - Київського та Івано-Франківського. Програмно-апаратну підтримку забезпечили Івано-Франківський центр і сайт test-on-line.com. Хочу наголосити, що без чіткої творчої роботи колективу івано-франківського сайту test-on-line.com такого успіху не було б. Приємно, що серед молодих і креативних є такі, котрі здатні працювати жертовно та благодійно".

Після закінчення тесту, який тривав 40 хвилин, учень бачив свій результат у тестових балах і те, як він виглядає на тлі решти 30 тисяч учасників. Оперативна статистика процесу була відома та доступна on-line. Всі - від учня, вчителя і до керівника обласного управління освіти -бачили всю необхідну інформацію в процесі моніторингу, а підсумки - одразу після його закінчення.

"Тішить, що результати моніторингу чітко вписуються у статистичні закономірності. Розподіл результатів не відрізнявся від розподілу результату паперового ЗНО. Це важливо", - наголосив Богдан Томенчук.

Перші з перших

Серед першовідкривачів комп’ютерних моніторингів учні Івано-Франківської та Чернівецької областей. Тут уже близько чотирьох років таким способом регулярно перевіряють знання школярів з тих чи інших дисциплін.

Розширення географії та масштабів моніторингу дали можливість освітнім фахівцям отримати унікальний інструмент, який перевіряє знання учнів, показує їхні результати на тлі не лише одного класу, а й всієї України. "Це дуже точний інструмент. Паперове оцінювання можна провести раз на рік, адже воно дороге, а комп’ютерне оцінювання можна проводити хоч раз на тиждень, було б бажання", - зауважує Б. Томенчук.

Найкращий репетитор

Готуючись до зовнішнього незалежного оцінювання, учні найчастіше звертаються по допомогу до репетитора. Фахівці ЗНО переконані в тому, що комп’ютерний моніторинг - чи не найкращий спосіб для корекції знань та підготовки учнів. "Це важлива підказка і дітям, і вчителям, і батькам, і керівникам освіти, - констатує Богдан Томенчук. - У нас з’явився інструмент, який допоможе давати дітям інформацію про стан їхньої підготовки дуже регулярно - раз на чверть, раз на тиждень, після кожної пари. До цього кожен індивідуально міг зайти в будь-який тестувальник і протестуватися. Але якщо він навіть із 60 питань відповів на 59, - це ще не означає, що він кудись вступить. Чому? А може, решта відповіла на всі 60 питань і він зі своїми 59 балами - найгірший. Тепер з’явилася можливість регулярно порівнювати себе не із сусідом по парті чи з учнями з сусідньої школи, а практично зі всією Україною".

Що далі?

Богдан Томенчук наголосив, що ніхто не буде зупинятися на досягнутому. Наступний моніторинг планують провести уже в квітні та збільшити представництво регіонів. Крім того, програма й апаратне забезпечення дають можливість кожному вчителеві з будь-якого куточка України використовувати їх у режимі навіть контрольної роботи. "Цей спосіб перевірки знань просто, оперативно і результативно може використати директор школи, керівник районного, міського та обласного управління освіти. Система була складною для її творців, але проста і результативна - для користувача", - підсумував директор ІФРЦОЯО.

Джерело: Газета "Галичина"