друкувати


Порушення у сфері ЗЕД коломийському підприємству обійдеться в 100 тис. грн

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-02-26 11:30:22

Зовнішньоекономічна діяльність є однією з основних форм економічних відносин України з іноземними державами. Законодавство України встановлює низку обмежень та вимог до підприємств, недотримання яких призводить до досить суворих санкцій за порушення порядку здійснення зовнішньоекономічної діяльності.

Контроль за валютними операціями, який насамперед полягає в налагодженні постійно діючого контролю за діяльністю суб'єктів ЗЕД і виконанні ними вимог валютного законодавства, рухом валютних потоків та забезпеченням оперативного реагування на виявлені факти порушень, покладено на податкові органи.

Так, відповідно до статті 4 Закону України від 23.09.1994р. №185/94-ВР "Про порядок здійснення розрахунків у іноземній валюті" (із змінами і доповненнями) порушення резидентами термінів, передбачених статтями 1 і 2 цього Закону, тягне за собою стягнення пені за кожний день прострочення у розмірі 0,3 відсотки від суми неодержаної виручки (вартості недопоставленої продукції) в іноземній валюті, перерахованої у грошову одиницю України за валютним курсом Національного банку України на день виникнення заборгованості. Загальний розмір нарахованої пені не може перевищувати суми недоодержаної виручки.

Власне, коломийські податківці здійснили перевірку дотримання вимог валютного законодавства при здійсненні зовнішньоекономічних операцій та оподаткування у сфері зовнішньоекономічної діяльності одного з підприємств. Протягом обумовленого періоду встановлено порушення статті 1 Закону України від 23 вересня 1994 року №185/94-ВР "Про порядок здійснення розрахунків у іноземній валюті" (із змінами та доповненнями), в частині неповернення нерезидентом - фірмою "А"- валютних коштів за експортовані на його адресу пиломатеріали. Перевіркою донараховано пені у сфері ЗЕД в сумі майже 100 тис. грн.

Варто наголосити, що система валютного контролю є однією з важливих сфер державного регулювання в Україні, метою якої є захист економічних інтересів держави у сфері зовнішньоекономічних відносин. Валютний контроль є невід‘ємним елементом фінансового і податкового контролю.

Джерело: Сектор взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю Коломийської ОДПІ